Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spår lav oljepris i seks år

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus tror ikke oljeprisen kommer ikke over 100 dollar igjen før etter 2020.

OLJEPRISEN: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets ser ikke oljeprisen over 100 dollar igjen de kommende seks årene. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
OLJEPRISEN: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets ser ikke oljeprisen over 100 dollar igjen de kommende seks årene. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Tirsdag falt oljeprisen under 60 dollar og fallet har fortsatt onsdag. Siden juni har prisen falt med 49 prosent.

På det laveste onsdag morgen har Brent-oljen kostet 59,10 dollar fatet. Så sent som 19. juni i år var prisen 115,71 dollar!

Et voldsomt tilbud og svak etterspørselsvekst har kun gitt mulighet for prisnedgang, skriver Finansavisen i dag.

Lav oljepris lenge Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets tror på fortsatte lave oljepriser, men litt høyere enn i øyeblikket. Han tror nå på en oljepris på 65 dollar fatet for første halvdel av 2015, og 70 dollar som snittpris i 2015.

- Saudi-Arabia er tjent med at Iran tjener minst mulig, og de er dessuten tjent med at fornybarbølgen bremses. De er opptatt av den fremtidige konkurransekraften til olje, sier han til avisen.

Dagens lave oljepris kan også gi den de amerikanske skiferoljeprodusentene pustevansker. De gjengse tallene er at produksjonen faller ved 60 dollar, og at veksten stopper når prisen er under 70 dollar.

Det kan imidlertid være for optimistisk, advarer Kjus.

Fra inflasjon til deflasjon - Oljebransjen har hatt kostnadsinflasjon. Nå får den kostnadsdeflasjon. Det betyr at de etterhvert vil kunne tjene penger på lavere priser enn tidligere, sier han.

Han tror at oljeselskapene de neste to årene vil kutte sine investeringer med 30 prosent, men selv ikke dette vil kunne bringe oljeprisen over 100 dollar med det første.

- Jeg tror ikke at vi ser priser på over 100 dollar igjen før etter 2020, sier han til Finansavisen.

Det er en dårlig nyhet for Norge, som har budsjettert med en oljepris på 650 kroner fatet. I dag ligger den 200 kroner lavere - på 450 kroner.

Flere nyheter REC og Frontline faller hardt på grønn børs
Disse milliardærene tjente mest i 2014
Fredriksen-aksje stupte over 20 prosent i New York