Spår lav rente i 10 år

Sjeføkonom Jan Andreassen kommer med en gladmelding til landets lånekunder.

Jan Andreassen: Tror ikke på renteoppgang med det første. Foto GRØNNING/TORBJØRN Dagbladet
Jan Andreassen: Tror ikke på renteoppgang med det første. Foto GRØNNING/TORBJØRN DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): For første gang på lenge er makroøkonomene uenige om hva Norges Bank finner på.

10 år med lav rente Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika er derimot ikke i tvil. Ifølge Finansavisen spår han 10 år med lav rente.

Full stans i Rogaland, boligprisvekst ellers og Europa-rente på null gjør at Norges Bank må senke rentebanen og heve kapitalbufferen, mener Andreassen.

- Norges Bank må varsle at de ikke kan heve renten nevneverdig før Europa gjør det, og det er ti år frem i tid, sier Andreassen til Finansavisen.

Begrenset handlingsrom - Norges Bank må si klart at rentebanen er sterkt preget av Frankfurt. Det er ikke utenkelig med en renteheving eller to de nærmeste årene, men handlingsrommet er veldig begrenset, understreker sjeføkonomen.

Med små muligheter til å dempe eventuell kredittvekst gjennom styringsrenten, kan Norges Bank og Finansdepartementet ta ut noe av veksten gjennom høyere kapitalkrav til bankene gjennom denne bufferen.

Forventer ingen endringer denne uken Shakeb Syed, sjeføkonom i SpareBank 1 Markets tror ikke Norges Bank vil endre verken renten eller rentebanen denne uken.

Faktorer som trekker rentebanen opp er ifølge Syed kronen, inflasjon og innenlandsk vekst. Hovedfaktoren er inflasjonen, som er merkbart høyere enn det sentralbanken har ventet.

Disse faktorene mer enn oppveier de faktorene som trekker rentebanen nedover; renter ute og vekst ute.

- Vi tror imidlertid ikke at Norges Bank vil heve renten på torsdag. Grunnen er at vi tror sentralbanken vil mene at antatt fall i oljeinvesteringene og stimulansetiltak fra ESB i september nøytraliserer de ellers sterke tallene for norsk økonomi, skriver Syed i en rapport.

Spådom fra Nordea Markets I begynnelsen av september var Nordea Markets ute med følgede spådommen:
Kilde: Nordea september 2014
Flere nyheter - Rentebanen trekkes ned
Spetalen brukte hele pengekassa i Standard Drilling