RENTEMØTE: I dag kl 14 kommer rentedommen for sommeren. Ekspertene spår ingen endring.   
Foto: John T. Pedersen /Dagbladet
RENTEMØTE: I dag kl 14 kommer rentedommen for sommeren. Ekspertene spår ingen endring. Foto: John T. Pedersen /DagbladetVis mer

Spår lav rente i sommer

Klokka 14 kommer rentedommen for sommeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I dag har Norges bank rentemøte. Det forventes at renten holdes i ro i dag kl 14.

- Vi venter ikke økninger i denne omgang, men på sikt skal rentenivået normalisere seg, sier professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole.  

Den urolige finansielle situasjonen i Europa er årsaken til at renteprognosene nå ser annerledes ut enn de gjorde for bare kort tid siden.  
- Det er umulig å si akkurat når renten vil normaliseres, for et halvt år siden trodde vi at den kom til å stige raskere, men nå er situasjonen annerledes.  

Slik situasjonen er nå forventer Grytten en renteøkning til høsten, eller på nyåret.

Normalrente i løpet av to år? Prognoser antar at rentenivået vil stabilisere seg på et mer normalt nivå i løpet av de neste to-tre årene.

Med et normalt nivå menes 5-6 prosent, med mindre det skjer noe uforutsett. Han legger til at man bør kalkulere med et enda høyere nivå for å ta høyde for uforutsette utgifter.  

- Man bør ha råd til åtte til ni, gjerne ti prosent, mener professoren.  

Seniorrådgiver i Norsk familieøkonomi Gisle Høyland er enig,  
- Man bør ta høyde for et rentenivå på fire til fem prosentpoeng over det nivået vi har i dag, sier Høyland.  

Høy prisvekst - Dersom rentene øker vil det skape press på boligprisene ovenfra. Prisveksten har vært høy de siste årene. Mitt budskap er at det ikke kan fortsette, sier Grytten.  

Tall fra SSB viser at i perioden fra 1992 og frem til i dag har prisene på eneboliger økt med i overkant av 300 prosent. For leiligheter er tallene enda høyere og for blokkleiligheter noe over det igjen. I samme periode har konsumprisindeksen økt med 45,5 prosent.  

Hva koster en normalisering av renta? Har man et lån på tre millioner med en nominell- og effektiv rente på henholdsvis 3,25 og 3,32 prosent og en tidshorisont på 25 år med avdrag fra år første innbetaling, betaler man i dag 14.650 kr per måned.

Skulle den nominelle renten stige til fem eller seks prosent slik Grytten indikerer at den kan komme til å gjøre, ville det innebære en økning til rundt 17.569 og 19.360 kr. Samtidig øker skattefradraget fra 2250 til henholdsvis 3460 og 4151.