Det foregår store endringer i kraftmarkedet. Her fra Smøla vindpark i Møre og Romsdal. Foto: NTB/Scanpix
Det foregår store endringer i kraftmarkedet. Her fra Smøla vindpark i Møre og Romsdal. Foto: NTB/ScanpixVis mer

Spår lav strømpris i lang tid

- Det er et lite jordskjelv i denne bransjen, sier PA Consultings kraftekspert, Lars Erik Maurud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - En del aktører i kraftbransjen vil bli overrasket over hvor store endringer vi vil se på kort tid. Og det som nå skjer er ikke veldig oppløftende for norske kraftprodusenter. Jeg tror vi vil se lave kraftpriser i overskuelig fremtid, sier PA Consultings kraftekspert, Lars Erik Maurud, til Finansavisen.

Lang periode med lave priser

Den norske kraftbransjen innså for mange år siden at de gikk inn i en lang periode med lave priser. Men de fleste så også for seg at markedsbalansen ville bedre seg en gang etter 2020. Nå tror Maurud at disse spådommene ikke vil slå til.

En hendelse i forrige måned får ham til å bruke store ord på det som skjer i kraftmarkedet om dagen, skriver Finansavisen. Da vant nemlig Dong Energy og Tyske Energie Baden-Württemberg (EnBW) auksjoner om å bygge ut vindkraft uten subsidier i Tyskland.

Jordskjelv

- Det er et lite jordskjelv i denne bransjen at vindkraft nå er på grid parity . Det vil også ha mye å si for norske kraftprodusenter, sier Maurud.

EnBW vant en lisens om å bygge ut He Dreiht-prosjektet på 900 megawatt (MW) i Nordsjøen uten subsidier. Parken skal stå ferdig innen utgangen av 2025. To av tre lisenser Dong Energy vant, er også uten offentlig pengestøtte. De to prosjektene er hver seg på 240 MW.

Bransjen blir snudd på hodet

- Den norske kraftbransjen har vært veldig passive til det prisfallet vi har sett, og nå blir hele bransjen snudd på hodet. Prisen på vindkraft faller betydelig raskere enn tidligere antatt, og det tyder på at vi ikke går mot bedre tider i kraftbransjen, sier Maurud til Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Sammenligner boligmarkedet med tankmarkedet
Anbefaler aksje - advarer mot høy risiko