Spår lavere strømpriser

Analytikere og eksperter tror på lavere kraftpriser i 2023. Men ikke alle.

SYNKER: Eksperter spår lavere strømpriser dette året. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SYNKER: Eksperter spår lavere strømpriser dette året. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Gjennomsnittsprisen for en kilowattime strøm i Sør-Norge i 2022 endte på cirka 2 kroner for året som helhet. Det er nesten tre ganger høyere enn i rekordåret 2021 og 20 ganger høyere enn i 2020.

Døgn- og timepriser har i perioder vært betydelig høyere, men en snittpris på 2 kroner kilowattimen er på et nivå vi aldri har vært i nærheten av tidligere i Norge.

- Vi har aldri vært i nærheten av disse prisene før. Selv i fjor var årsgjennomsnittet langt over det vanlige. Nå slås det tallet med tregangen, sa strømanalytiker Tor Reier Lilleholt i selskapet Volue Insight til NTB rett før nyttår.

Krig, gass og utenlandskabler

Krigen i Ukraina, russisk struping av gasstilførselen til Europa, samt utenlandskabler som kobler Norge på det europeiske strømmarkedet, pekes på som hovedforklaringene bak eksplosjonen i prisene.

Neste år forventer eksperter at strømprisene i Sør-Norge vil bli lavere enn i år. Ser man på forventningene i markedet, vil snittprisen ligge på rundt 1,5 kroner per kWh i 2023 i sør.

Dyrere i nord

Men Lilleholt tror på enda lavere priser en det.

- Vi tror snittprisen for 2023 vil ligge på rundt 1,1 krone per kWh i Sør-Norge. Det er mer vann i magasinene nå, sier han til NTB.

Men i Nord-Norge må folk trolig forberede seg på høyere strømpriser.

- I nord har de brukt opp en del av ressursene sine i magasinene og sendt en del strøm til eksport. Det har heller ikke kommet ekstreme mengder snø ennå, sier strømeksperten.

STRØMKRISA: Strømprisene er tilbake på skyhøyt nivå. Tor Reier Lilleholt, analysesjef i Volue Insight, forklarer hvorfor prisene er høye igjen, og hva han tror om vinteren. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Storyblocks / Dagbladet TV Vis mer

Et par kroner i vinter

– Markedet tror vel på priser i Sør-Norge gjennom vinteren på et par kroner, kanskje litt under, sier Marius Holm Rennesund, kraftanalytiker i Thema consulting til Klassekampen.

Han peker på fulle vannmagasiner etter mye nedbør og mildt vær som forklaring på det ventede prisnivået. Samtidig har europeere kuttet i gassforbruket, gasslagrene er nesten fylt opp, og man har lyktes i å importere store mengder flytende naturgass (LNG).

Tror på samme priser som i år

Sigbjørn Seland, sjefanalytiker i Storm Geo Nena, og Ole Hvalbye, råvareanalytiker i investeringsbanken SEB, har den samme analysen som Rennesund:

- Litt lavere priser, men fortsatt dyrt, og langt unna prisene nordmenn er vant til

Tore Guldbrandsøy, leder for Rystad Energys Brussel-kontor, er mindre optimistisk.

- Man må være forberedt på å se priser på tilsvarende nivå i 2023 som året før, både på gass og kraft, sier han til Klassekampen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer