Spår leieprisbrems fra 2020

Christian Ringnes nyter godt av høye leiepriser i Oslo, men tror veksten vil stanse om ikke altfor lenge.

BREMS: Christian Ringnes tror ikke leieprisene vil fortsette oppgangen til neste år. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
BREMS: Christian Ringnes tror ikke leieprisene vil fortsette oppgangen til neste år. Foto: Iván Kverme / FinansavisenVis mer

(Finansavisen): «Lav kontorledighet, kombinert med at antallet prosjekter som ferdigstilles i 2019 er på et historisk lavt nivå, forventes å bidra til stigende leiepriser i Oslo sentrum. I 2020 og 2021 vil markedet imidlertid trolig bli tilført mer areal enn forventet etterspørsel», heter det i halvårsrapportene til Christian Ringnes-dominerte Victoria Eiendom og Eiendomsspar.

De to selskapene er i et innviklet krysseierskap, og etter at Eiendomsspar i vinter kjøpte 3,1 millioner egne aksjer, økte Victoria Eiendoms reelle eierandel i Eiendomsspar fra 48,2 til 52,4 prosent.

Dermed er sistnevnte nå konsolidert som et datterselskap i regnskapet til Victoria Eiendom. Eiendomsspar representerer over 80 prosent av Victoria Eiendoms totale bruttoomsetning mot eiendomsmarkedet, opplyses det i Victoria-rapporten.

Om boligmarkedet er det en forventning om flat prisutvikling, «hovedsakelig grunnet høye priser og usikkerhet for ytterligere renteøkninger».

Dyr oppussing

Leieinntektene i Victoria Eiendom endte på 480,9 millioner kroner i første halvår, med et resultat før skatt på 485,0 millioner kroner.

På grunn av konsolideringen gir det liten mening å sammenligne med fjoråret, men et blikk på de separate tallene i Eiendomsspar viser en leieinntektsøkning fra 373,6 til 394,3 millioner kroner.

Resultatet i Eiendomsspar falt fra 542,9 til 454,7 millioner kroner før skatt.

Slutt for Michael Kors

Nedgangen skyldes økte rehabiliteringskostnader og «høyere finanskostnader knyttet til finansiering av tilbakekjøp av egne aksjer og erverv av eiendommer».

Hos Eiendomsspar sto bare 2,2 prosent av arealet ledig ved utgangen av juni, mot 5,1 prosent hos Victoria Eiendom – altså sett bort fra Victorias eierandel i Eiendomsspar.

Ledigheten i Victoria Eiendom skyldes hovedsakelig at Michael Kors kastet kortene i Karl Johans gate 21 etter et underskudd på 1,7 millioner kroner i fjor.

Det amerikanske motehuset måtte punge ut et erstatningsbeløp for å komme seg ut av leiekontrakten.

Flere økonominyheter:

Kan gi verdiras for shippingbransjen
Hyttemeglere jubler, men har ingen grunn til det