Spår mareritt i oppdrettsnæringen

- Oppblomstringen av dødsalgen Chatonella på sørlandskysten kan være begynnelsen på et mareritt for norsk oppdrettsnæring, sier fiskeriekspert Gunnar Album.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Næringen som av mange er tenkt som en erstatning for oljeinntektene kan være truet av andre og farligere blindpassasjerer enn giftalgene, sier Album, som sammen med økofilosof Sigmund Kvaløy Setreng har skrevet en større rapport om ballast-problematikken i norske farvann på oppdrag av Rederiforbundet.

Vekst

- Allerede i dag finner vi en av verdens tetteste konsentrasjoner av oppdrettsanlegg rundt de store oljehavnene på vestlandskysten.

Her pumper hver oljetanker ut opp til 100 000 tonn ballastvann før de laster olje. Samtidig planlegges det en voldsom vekst i oppdrett både av laks og av nye arter som torsk og kveite. Jeg anser det som umulig å kombinere stor skipstrafikk med dertil hørende ballastutslipp og oppdrett, sier Album til Dagbladet.

Herjer

Imens herjer giftalgen chattonella videre på sin vei nordover. I går fryktet man at et algebelte var på vei inn mot Egersund. Ved to anlegg i Farsund og Lyngdal har giftalgen tatt livet av mellom 150 og 180 tonn oppdrettsfisk i løpet av halvannet døgn.

Selv om ekspertene ved Havforskningsinstituttet i Bergen regner det som sannynlig at dagens algeangrep er over med det første, er dette bare en begynnelse på marerittet.

Den vil med stor sannynlighet være tilbake allerede i månedsskiftet april/mai. Da kan den spre seg helt opp til kysten utenfor Sør-Trøndelag.