Spår masseinnvandring til Norge

En flom av jobbsøkere vil komme til Norge og resten av Skandinavia i kjølvannet av den europeiske finanskrisen, tror svensk sjeføkonom.

PRESSER LØNNINGENE: - Globaliseringen generelt gjør at lønningene presses. Når det gjelder arbeidskraft er det rimelig å se arbeidsmarkedet i ulike europeiske land som en del av en felles europeisk marked, til og med et globalt arbeidsmarked. De europeiske lønningene kommer til å påvirkes av for eksempel det faktum at 40 prosent av verdens arbeidskraft finnes i Kina og India, sier sjefsøkonom i SEB, Robert Bergqvist. Her fra en kø utenfor det lokale trygdekontoret i Aten i Hellas. Foto: THANASSIS STAVRAKIS/AP/SCANPIX
PRESSER LØNNINGENE: - Globaliseringen generelt gjør at lønningene presses. Når det gjelder arbeidskraft er det rimelig å se arbeidsmarkedet i ulike europeiske land som en del av en felles europeisk marked, til og med et globalt arbeidsmarked. De europeiske lønningene kommer til å påvirkes av for eksempel det faktum at 40 prosent av verdens arbeidskraft finnes i Kina og India, sier sjefsøkonom i SEB, Robert Bergqvist. Her fra en kø utenfor det lokale trygdekontoret i Aten i Hellas. Foto: THANASSIS STAVRAKIS/AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg tror vi nå står overfor en flom av arbeidskraft som vil søke nordover fra Middelhavs-området. Spørsmålet blir om vi i Nord-Europa har kapasiteten og toleransen som kreves for å ta hånd om disse menneskene, sier sjeføkonom i Skandinaviska Enskilda Banken (SEB), Robert Bergqvist til Dagbladet.

Med over 20 000 ansatte og mer enn 400 000 bedriftskunder og fem millioner privatkunder i blant annet i Sverige, Norge, Danmark, Polen, Tyskland og Ukraina er SEB en finanskjempe i Norden.

Tømmes for folk Bergqvist viser til utviklingen i Latvia hvor 10 prosent av befolkningen har flyttet ut av landet i kjølvannet av finanskrisen i 2008. SEB-økonomen sier til Dagbladet at det er vanskelig å spå hvor stor arbeidsinnvandringen vil bli fra land som Hellas, Portugal og Spania. - Den negative konsekvensen vil kunne bli at landene blir tappet for kunnskap og erfaringer, altså en såkalt hjerneflukt. Samtidig vil de landene innvandrerne flytter til få en økt konkurranse om jobbene, sier Bergqvist.

Den positive effekten er at innvandrerne tilfører kompetanse og kunnskap til de landene de flytter til, forteller SEB-økonomen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer