Spår massesøksmål: - Provoserende

Venstre-topp Abid Raja mener barna som rammes av streiken kan være frarøvet sine grunnleggende menneskerettigheter. - De elevene som mister mest undervisningstid kan ha grunnlag for et søksmål, sier juristen Raja til Dagbladet.

BEKYMRET: Abid Raja ser med uro på lærerstreiken, og stiller nå spørsmål om barnas menneskerettigheter brytes av regjeringen som ikke griper inn. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BEKYMRET: Abid Raja ser med uro på lærerstreiken, og stiller nå spørsmål om barnas menneskerettigheter brytes av regjeringen som ikke griper inn. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Tirsdag ble ytterligere 100 lærere tatt ut i streik. Dermed er til sammen 8550 av Utdanningsforbundets medlemmer i streik.

Dagbladet kunne i går fortelle at regjeringen har brukt de siste dagene på å hente inn den juridiske skytset som behøves for å avblåse streiken.

Da erklæres i så fall tvungen lønnsnemnd.

Dersom streiken varer ut denne uka, vil mange norske elever gå inn i høstferien uten å i det hele tatt ha møtt på skolen etter sommerferien.

Spår søksmål

Venstre-topp, og tidligere kulturminister, Abid Raja mener det nå kan spørres om streiken er brudd på barnas grunnleggende rettigheter.

Han mener regjeringen må gripe inn og spår søksmål mot kommune og stat dersom så ikke skjer.

- Som tidligere advokat, og utdannet jurist, så tror jeg kommunen og stat nå kan være erstatningsansvarlig overfor de barna som har mistet undervisningen, sier Raja til Dagbladet.

Lærerne krever bedre lønnsvilkår for neste år, men motparten i KS foreløpig har vært uvillig til å komme dem i møte. Forhandlingsmøtene har vært mange, men står bom fast, ifølge partene selv.

Raja er bekymret:

- Skolegang er en menneskerett og slått fast i grunnloven, sier han.

Menneskerettighetene

Regjeringen har ikke villet bryte inn i streiken, fordi man ikke mener liv og helse er truet - foreløpig.

Dersom en Ap-ledet regjering avblåser en streik vil det være meget upopulært i kretsen partiet sårt behøver støtte: Fagbevegelsen.

- Det er jo en provoserende kjensgjerning at kommunene sparer mye penger på streiken, samtidig som elevene taper motivasjon, læring og klassemiljø. I noen kommuner gjøres det en kjempejobb med å gi elevene som er rammet av streiken et alternativt tilbud, men ikke alle elever er like heldige. De elevene som mister mest undervisningstid kan ha grunnlag for et søksmål mot sin kommune, og i ytterste fall mot staten.

Raja, som er utdannet jurist, har nå stilt spørsmål til kunnskapsminister Tonje Brenna.

«Hvor mener statsråden at grensen går for når retten til undervisning og opplæring kan sies å være brutt fordi barn og unge ikke har fått den tiden til opplæringen de har krav på, og ser statsråden for seg at dette kan danne grunnlag for rettslige krav mot stat og kommune?».

Erstatning?

Raja sier det hadde vært interessant å få prøvd saken for domstolene, og viser til at verdens menneskerettighetserklæring slår fast i artikkel 26 at enhver har rett til undervisning

- Som tidligere advokat, og utdannet jurist, mener jeg elevenes rett til opplæring nå brytes i en del kommuner og av staten. Jeg har også bedt Tonje Brenna svare på om hun tror kommunene som skoleeiere og staten kan bli erstatningspliktige ovenfor de barna som har mistet mye undervisning, sier Raja.

Også statsforvalteren i Troms og Finnmark er «dypt bekymret» for konsekvenser av lærerstreiken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer