- Hvis Russland nå klarer å ta over Donbas-området, fryse frontlinjene og begynne å annektere disse områdene - så kan framtida bli svært mørkt. For da har Russland vist at de kan bruke militærmakt for å endre grensene i dagens Europa. Det innebærer at framtida kommer til å bli veldig usikker for alle oss i Europa.
Det sier førsteamanuensis i krigsvitenskap ved Försvarshögskolan i Sverige, Ilmari Käihkö, til den svenske radiokanalen SR.
Svenske Expressen har tidligere omtalt saken.
- Jeg er ikke direkte uenig, men det er en del forbehold man må ta, sier generalløytnant Arne Bård Dalhaug til Dagbladet.
Vil unngå frossen konflikt
I lang tid har det scenarioet Dalhaug anser som mest sannsynlig vært at Russland vil forsøke å flytte grensene, eller lage en frossen situasjon i Donbas.
- Det ligger i den russiske krigføringen, forteller Dalhaug, og legger til grunn Putins lovnad om at disse områdene skulle bli selvstendige 21. februar i år.
Dalhaug mener påstanden til den svenske førsteamanuensen ikke er usannsynlig dersom Russland vinner fram, men at det må settes i en større kontekst.
- Kampene rundt Sievjerodonetsk, et område på størrelse med et frimerke, har pågått i nesten to måneder og Russland har fortsatt ikke helt klart å ta over området. I Luhansk er det fortsatt noen områder Russland ikke har tatt over og i Donetsk er fortsatt nesten alt i ukrainske hender, forklarer Dalhaug.
Den pensjonerte generalløytnanten mener Russland nok planlegger å annektere Donbas på samme måte som de gjorde med Krim. Selv tror han en frossen konflikt er sannsynlig, men:
- Ukraina har sagt at de vil forsøke å unngå en frossen konflikt. Det kan også bli en frontlinje som strekker seg i Donbas og sørvestover, en situasjon som likner den man hadde før 24. februar, legger Dalhaug til.

Slakter russisk luftvåpen-strategi
- Ingen tror på dem
Generalløytnanten tror ikke man vil få en tydelig avklaring i disse områdene, og at det i så fall er langt unna.
- Hvis man derimot kommer i en sånn situasjon at man får en «avsluttet» konflikt og Russland annekterer, er jeg veldig enig i at det er en betydelig fare for at det vil gå videre om noe tid, sier generalløytnanten og referer til uttalelsen til Ilmari Käihkö.
- Vi er alle oppmerksomme på at selv om Russland erklærer seg fornøyde, så er det ingen som tror på dem, legger han til.
Med bakgrunn i det tror Dalhaug at enhver fredssamtale vil føre til at Russland blir sittende igjen med en større del av ukrainsk territorium enn før krigens begynnelse.
- Jeg ser ikke for meg noe fredsavtale akkurat nå. Det hele er en utrolig kompleks situasjon, sier generalløytnanten.

- Vil gå til krig mot Nato
Svært bekymringsfullt
Det meldes om at kampene i de østlige Donbas-områdene i Ukraina går trått for de Ukrainske styrkene. Tidligere har det ukrainske forsvaret delt lite informasjon om egne tap. Nå hevder de at de mister én bataljon per dag.
I flere uker har det pågått harde kamper i og utenfor den ukrainske byen Sievjerodonetsk.
Generalløytnant Geir Hågen Karlsen uttalte til Dagbladet tidligere at det bare er et spørsmål om tid før Russland har kontroll på hele byen.
I tillegg pågår det svært harde kamper i landsbyene Tosjkivska og Zolota, som ligger like i nærheten av Sievjerodonetsk.
Guvernøren frykter de kommende dagene og beskriver situasjonen som «svært bekymringsfull».