Spar én mill.

STAVANGER: På Ålgård, 20 minutter fra Stavanger, får du en stor enebolig og stor hage til halvannen million. Samme type bolig på Vaulen i Stavanger koster 2,6 millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blar du opp 2,6 millioner får du 130 kvadratmeter med tre soverom, usjenert hage og praktfull utsikt. Huset er riktignok 45 år gammelt, men det ligger i et attraktivt område av Stavanger.

Vil du ha mer igjen for pengene, så bruk 20 minutter på å kjøre ut av byen.

På Ålgård sør for Stavanger får du samme type bolig til en langt mer overkommelig pris: Her koster en enebolig med fire soverom, boareal på 184 kvadratmeter og ett mål tomt 1,5 millioner.

- Alt handler om beliggenhet, sier Rudolf Ottesen, leder i Rogaland Eiendomsmeglerforening.

- Du får en mye billigere bolig med en gang du går utenfor de mest ettertraktede områdene, sier Ottesen.

I Stavanger er gjennomsnittlig kvadratmeterpris for en enebolig på 150 kvadratmeter 12500 kroner. Gjennomsnittspris for resten av Rogaland ligger på 9200 kroner.

Bergen

I Bergen får du en grei enebolig til drøye to millioner kroner. Et kvarter utenfor byen kan du få en virkelig perle for samme summen.

DnB-mekler Karl Filip K. Falch regner med at prisforskjellen er rundt 25 prosent mellom en bolig i Bergen og en bolig litt utenfor bygrensen.

Et eksempel fra DnBs portefølje viser en enebolig i Åsane i Bergen på 184 kvadratmeter boligflate. Huset ble nylig solgt for to millioner kroner. Samme type bolig på Lindås, vel 15 minutters kjøring nord for Åsane, er til salgs for 1290 millioner. Selv om huset er 40 kvadratmeter mindre, er prisforskjellen stor.

- Du kan gjøre gode kjøp på eneboliger i utkanten. Det er stor mangel på leiligheter i dette markedet og det virker som om generasjonsskiftet starter litt seinere enn i sentrale bystrøk. Skal du kjøpe en god enebolig til 2,3- 2,5 mill. i sentrale bystrøk, kan du få en perle på landet, sier Falch.

Trondheim

Forventningen om økt boligsalg og økte boligpriser i Trondheims nabokommuner har ikke slått til. Du kan fortsatt spare mer enn en halv million kroner på å bo litt utenfor sentrum.

- Vi har ventet på at randkommunene rundt Trondheim skulle få et skikkelig løft, fordi det er blitt så dyrt å bo i Trondheim, men det har ikke skjedd, sier eiendomsmekler Børre Voll i Meglerhuset Nylander.

Gjennomsnittsprisen for en enebolig i Trondheim sentrum er i dag cirka 2 millioner, mens den tilsvarende snittprisen i Stjørdal er på 1,4 millioner kroner. Det betyr at du kan spare 600000 kroner på å kjøre 20 minutter.

- Man stiler høyt og vil bo der det er attraktivt å bo. Da blir det dyrt, sier eiendomsmekleren.

Det er først og fremst den yngste kjøpegruppa og folk med voksne barn som vil bo sentralt. I Trondheim har ungdommens interesse for Nedre Elvehavn gjort området til et av byens dyreste steder å bo.

- At randkommunene ikke har kommet etter, beviser at sentraliseringen i Norge ikke er slutt, og at folk vil bo sentralt, selv om det er billigere andre steder, sier Børre Voll.

Tromsø

I Tromsø vil folk bo sentralt. Aller helst på toppen av øya, hvor de får mye sol.

- En helt ordinær enebolig, med middels standard, fire soverom, hage og gangavstand til byen koster i snitt rundt 2,2 millioner kroner, sier Hilde Berg, mekler i DNB.

Det er rundt en halv million kroner å spare på å dra ut av byen. Kjører du en mil ut av byen, over brua til Kvaløya, er prisene langt lavere.

- Et hus med samme standard og innhold vil koste rundt 1,7 millioner kroner her, sier Berg.

- Men det er klart. Faktorer som sol, beliggenhet og utsikt er jo også med på å bestemme prisene