Anders Fogh Rasmussen

Spår Nato-soldater i Ukraina

Jens Stoltenbergs forgjenger som generalsekretær i Nato, danske Anders Fogh Rasmussen, kommer med en dyster advarsel om Ukraina.

DYSTER ADVARSEL: Tidligere generalsekretær i Nato, Anders Fogh Rasmussen, under et besøk i Ukraina i fjor sommer. Foto: AP Photo/Nariman El-Mofty
DYSTER ADVARSEL: Tidligere generalsekretær i Nato, Anders Fogh Rasmussen, under et besøk i Ukraina i fjor sommer. Foto: AP Photo/Nariman El-Mofty Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): I juli møtes Nato-landene til toppmøte i Vilnius i Litauen. Den tidligere generalsekretæren advarer nå om at flere Nato-land trolig vil sende soldater til Ukraina dersom Nato ikke blir enige om nødvendige sikkerhetsgarantier.

Uttalelsen kommer etter at Stoltenberg har gjort det klart at Nato bare gir en fullstendig sikkerhetsgaranti til land som er fullverdige medlemmer i forsvarsalliansen.

- Veldig engasjert

- Dersom Nato ikke blir enige om en klar vei forover for Ukraina, er det en klar mulighet for at noen land individuelt kan ta grep. Vi vet at Polen er veldig engasjert i å gi konkret assistanse til Ukraina, sier Rasmussen, ifølge The Guardian og legger til:

- Jeg vil ikke utelukke muligheten for at Polen vil engasjere seg enda sterkere i denne konteksten på nasjonal basis og bli fulgt av de baltiske landene, kanskje inkludert muligheten for soldater på bakken.

Den tidligere Nato-sjefen og tidligere danske statsministeren mener det vil være lovlig for Ukraina å be om den typen støtte.

Polsk koalisjon

- Jeg tror polakkene seriøst vurderer å gå inn og samle en koalisjon av villige dersom Ukraina ikke får noe i Vilnius. Vi må ikke undervurdere de polske følelsene. Polakkene føler at Vest-Europa for lenge lot være å høre på advarslene deres om den faktiske russiske mentaliteten, sier Rasmussen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer