Spår Nav-mareritt:
- Flere tusen nye klagesaker

Advokater slakter Nav-direktør Sigrun Vågengs avvisning av at skandalen kan gjelde flere trygdeytelser.

- GOD PRAKTISERING: – Dette viser at NAV nå har en god praktisering av EØS-regelverket på stønadsområdene som er omfattet av dette regelverket, sier NAV-direktør Sigrun Vågeng etter en intern gjennomgang som nå er ferdig. Nå reagerer flere trygderettsspesialister på NAVs konklusjoner. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix
- GOD PRAKTISERING: – Dette viser at NAV nå har en god praktisering av EØS-regelverket på stønadsområdene som er omfattet av dette regelverket, sier NAV-direktør Sigrun Vågeng etter en intern gjennomgang som nå er ferdig. Nå reagerer flere trygderettsspesialister på NAVs konklusjoner. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag avviste Nav at skandalen om feilaktig nektelse av trygd på grunn av utenlandsopphold, gjelder flere ytelser enn dem som hittil er kjent.

Navs konklusjoner vekker skarpe reaksjoner fra trygderettseksperter.

- De finner ikke noen feil, sier advokat og trygderettekspert Olav Lægreid vantro da Dagbladet ringer. Så begynner han å le. Hjertelig.

- Her er det en etat som har blitt tatt med buksene nede, og så plutselig så finner de ingen feil, sier han etter ei stund.

NAV-SKANDALEN: Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell, mener deler av beklagelsen til Anniken Hauglie (H) er problematisk. Video: Emilie Rydning Vis mer

Får brev-slakt

Da NAV-skandalen ble kjent 28. oktober, beklaget NAV-direktør Sigrun Vågeng at flere tusen urettmessig hadde blitt nektet støtte grunnet utenlandsopphold i et EU-land.

Det gjaldt sykepenger, pleiepenger og arbeidsavklaringspenger.

Senere startet Nav å undersøke om skandalen, som skyldtes feiltolkning av en EU-forordning, kunne gjelde flere ytelser. Svaret på det ble nei, ifølge et brev fra Sigrun Vågeng til Arbeids- og sosialdepartementet onsdag.

GIR BREV-SLAKT: Advokat og trygderettsspesialist Olav Lægreid mener Sigrun Vågengs brev til departementet er «generelt, konkluderende og veldig lite redegjørende». Foto: NTB Scanpix
GIR BREV-SLAKT: Advokat og trygderettsspesialist Olav Lægreid mener Sigrun Vågengs brev til departementet er «generelt, konkluderende og veldig lite redegjørende». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etter å ha lest gjennom brevet, spør Olav Lægreid seg om hva det egentlig er Nav har undersøkt.

- Det er ikke gjort rede for hvilke problemstillinger og hvilke ytelser som er vurdert. Jeg får ikke tak på premissene for konklusjonene, sier Lægreid.

- Ikke feilfri

Han synes brevet er «generelt, konkluderende og veldig lite redegjørende».

- Hvis det de mener å si er at Nav har hatt en feilfri praksis på alle andre områder enn pleiepenger, sykepenger og arbeidsavklaringspenger, er jeg uenig i det, sier Lægreid, og gir flere eksempler:

- Det finnes feil knyttet til opptjening og beregning av uføretrygd i særdeleshet, og så tror jeg det vil kunne være feil knyttet til overgangsstønad, sier han.

Han reagerer også på at det ikke skal være funnet feil som gjelder bosted.

- Nettopp det at man har bodd i andre EØS-land gir rett til å legge sammen trygdetid etter forordningen, og dette praktiserer Nav etter min vurdering feil, sier Lægreid.

- Flere tusen saker

Lægreid vil nødig anslå hvor mange saker NAV kan vente seg fra klienter som mener de urettmessig har blitt nektet andre ytelser enn sykepenger, pleiepenger og arbeidsavklaringspenger.

- Men at det er flere tusen saker, kan jeg godt stå inne for, sier han.

TRYGDERETTSSPESIALIST: Advokat Helge Hjort.
TRYGDERETTSSPESIALIST: Advokat Helge Hjort. Vis mer

Mens Olav Lægreid tror Navs praksis for dagpenger i hovedsak har vært riktig, sitter andre advokater med det de mener er eksempler på det motsatte.

- Det sitter antakelig ganske mange mennesker i Norges land som har fått avslag, tilbakebetalingskrav eller straffedommer fordi de har vært i utlandet mens de har mottatt dagpenger, sier advokat Helge Hjort i advokatfirmaet Sulland.

Selv har han to slike saker.

«Ganske mange saker»

- Jeg har nettopp fått utlevert dokumenter fra Trygderetten i en av de to sakene. Navs klageinstans har sendt den over til Trygderetten for rask avgjørelse, fordi den er prinsipiell, sier Hjort.

Han sier at EFTA-domstolen i 2013 fant at det norske kravet i Folketrygdloven om å oppholde seg i riket for å opparbeide seg dagpenger strider med EU-retten, og tviler på om dette er brakt i orden.

- Vi har nå i hvert fall flere saker på gang som skal avklare dette, sier han.

TRYGDERETTSSPESIALIST: Advokat Maggi Rødvik
TRYGDERETTSSPESIALIST: Advokat Maggi Rødvik Vis mer

Advokat Maggi Rødvik tror norske advokater har «ganske mange saker» på gang mot Nav om andre ytelser enn sykepenger, pleiepenger og arbeidsavklaringspenger.

Selv har hun én sak som gjelder dagpenger, som Dagbladet omtalte mandag, og en annen som gjelder overgangsstønad og barnetrygd.

BEKLAGER IGJEN: NAV-minister Anniken Haugli sa unnskyld igjen, etter at hun ble grillet foran hele Stortinget om NAV-skandalen. Video: Nicolai Delebekk. Reporter: Mats Rønning Vis mer

- Stemmer ikke

Rødvik forteller at Trygderetten i den sistnevnte saken har opphevet Navs avgjørelse, og bedt dem gjøre en vurdering av om kravet om tre års botid i Norge forut for søknadstidspunktet er i tråd med EU-forordningen.

Hun tolker dette som et uttrykk for at Nav har gjort feil.

Rødvik stusser kraftig da Dagbladet leser opp konklusjonen fra en melding på Navs nettside onsdag:

«Finner ikke nye systematiske feiltolkninger av EØS-regelverket. Det er ikke funnet nye områder hvor rettsanvendelsesfeil har ført til feilaktig tiltale eller tilbakekreving. Det viser NAVs vurdering av stønadsområder som er omfattet av EØS-regelverket.»

- Det stemmer da ikke, utbryter Maggi Rødvik.

Nav-skandalen

I hvert fall siden 2012 har NAV feiltolket en EU-forordning som gir rett til å ta med seg trygdeytelser til andre EØS-land.

28. oktober 2019 innrømmet og beklaget Nav-direktør Sigrun Vågeng og Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie dette.

Minst 85 personer kan være uriktig dømt for trygdesvindel på grunn av feiltolkingen, ifølge NTB. Rundt 2400 trygdemottakere har fått urettmessig krav om tilbakebetaling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer