Mutert coronavirus:

Spår nedstengning i to måneder til

Helsedirektør Bjørn Guldvog tror det vil bli nødvendig med strenge smitteverntiltak iallfall ut april.

BEKYMRET: Helsedirektør Bjørn Guldvog er bekymret for smitteutviklingen i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB
BEKYMRET: Helsedirektør Bjørn Guldvog er bekymret for smitteutviklingen i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Her er det et kappløp mellom vaksineringen og det nye viruset, sier Guldvog til NTB.

Han forteller at han nå ser med bekymring på situasjonen i Oslo, der smitten har vært sterkt økende den siste tida. Fredag ble det registrert 245 nye smittede i hovedstaden, det høyeste tallet på én dag siden pandemien startet.

Byrådet har innkalt til en pressekonferanse søndag der det vil bli kunngjort nye innstramminger for å slå ned viruset.

Bakteppet er at den engelske virusvarianten nå er dominerende i Oslo-området. Ifølge ferske analyser fra FHI står den i dag trolig for 50–70 prosent av nye smittetilfeller i hovedstaden og over 50 prosent i Viken.

VANSKELIGERE ENN FØR: Siden de muterte virusene er så smittsomme, blir det vanskelig å holde kontroll på smitten med de tiltakene vi har nå, ifølge Espen Rostrup Nakstad. Video: Dagbladet TV Vis mer

Den engelske mutasjonen er mer smittsom og vanskeligere å holde under kontroll.

- Det betyr at med samme tiltaksnivå som vi har vært vant til, er det vanskeligere å holde smitten nede, sier Guldvog.

- Jeg tror folk er veldig motivert for å åpne opp mer nå, men samtidig så er det veldig vanskelig å gjøre det med de nye virusvariantene. Så vi må nok stå løpet ut i minst to måneder hvor det vil være nødvendig med betydelige tiltak, advarer han.

Viktig å snu

Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier til Dagbladet i dag at han ikke er kjent med hvilke tiltak Oslo kommer til å innføre nå.

- Jeg vet at Oslo kommune har god oversikt over smitteutviklingen og følger veldig nøye med, sier Nakstad til Dagbladet lørdag formiddag.

- Det er kommunen selv som gjør analysen av hvilke tiltak de vil innføre, og det er også de som vil beslutte det, så hva Oslo kommune kommer til å lande på, vet ikke jeg, men jeg vet at Oslo kommune er bekymret over situasjonen, og ser veldig godt at det er viktig å snu denne smitteøkningen nå, før det går for langt, fortsetter Nakstad.

Dette blir avgjørende

Hans råd for at vi skal klare å snu det han anser som en bekymringsverdig trend nå, er dette:

- Det utfordrende nå er at vi alle sammen går litt i oss selv, og tenker på hvor mange mennesker vi faktisk er i kontakt med hver dag. Kan vi begrense det antallet? Kan vi holde bedre avstand til dem? Kan vi møtes utendørs, i stedet for innendørs? Hvordan kan vi selv jobbe for å ta ned antallet kontaktpunkter.

Nakstad fortsetter:

- Det er på en måte det som blir viktig framover, fordi det vet vi at virker, og det er rett og slett summen av hvor mange mennesker vi er i kontakt med hver dag, og hvor tett vi er på dem, som vil avgjøre om vi får kontroll på denne smittespredningen eller ikke - både i Oslo og resten av landet.

Personlig innsats

Også helsebyråd Steen understreker overfor Dagbladet at det er innsatsen til hver enkelt innbygger som bidrar til å påvirke smittespredningen i Oslo.

- Vi må fortsette å unngå kollektivtransport og unødvendige reiser, vi må jobbe fra hjemmekontoret om vi har anledning til det og vi må vaske hender, holde avstand og bruke munnbind. Disse veldig enkle tiltakene, som vi alle kjenner godt nå, er utrolig virkningsfulle, sier han fredag kveld.

Ifølge Steen er byrådet i tett dialog med nasjonale myndigheter for å vurdere hvilke nye tiltak som kan være mest effektive for å stoppe den økningen vi har sett i smitte.

- Selv om vi er i gang med en gradvis og kontrollert gjenåpning av Oslo har vi vært tydelig på at tiltakene vil svinge med smittesituasjonen, sier Steen til Dagbladet og fortsetter:

- Slik situasjonen er nå ser vi behov for å gjøre flere innskjerpelser i tiltakene tidlig neste uke. Vi vil komme tilbake til hva det konkret blir.

- Treffer hele byen

Steen sier også at når nye innstramminger kommer, er målet å skjerme barn og unge.

- Vi har den siste tiden sett oppsving i smitte. Den treffer hele byen, både ungdom og voksne. Vi er bekymret over den økende smitten nå, spesielt fordi mange trolig har det muterte viruset. Oslo har de strengeste tiltakene i landet, det har vi hatt lenge, og det vil vi fortsette med, sier Steen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer