Spar noe til oss også!

3000 miljøagenter møtte ministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ikke det? Snutetøffelmose er en av 3886 arter som står på den norske rødlista - oversikt over dyre- og plantearter som vurderes å ha begrenset levedyktighet.

Og her står snutetøffelmosen side om side med pinnsvin og isbjørn og salamander. Og brunbjørn.

- Jeg har sett pandabjørn. I dyrehagen i Kristiansand, sier Frida Sandsbråthen Pedersen (5) fra Kardemomme barnehage på Kampen.

3000 miljøvernere

Hun er en av nesten 3000 barn fra Oslo-området som feiret Verdens Miljødag i dag, med hovedfokus på truede arter. Og med seg på festen fikk barna både miljøvernminister Erik Solheim, Stortingspresident Thorbjørn Jagland og Oslo-ordfører Fabian Stang.

Både Erik Solheim og Thorbjørn Jagland fikk tegninger som barna hadde laget, og Jagland fikk med seg en tegning til hver av stortingsrepresentantene - 169 stykker.

- Vi håper alle vil henge tegningen opp på kontoret sitt og se på den hver dag. Den skal minne dem om at vi må verne miljøet vårt, sier daglig leder for Miljøagentene, Heidi L. Neilson.

Agentene sto bak den store Miljøagentparaden fra Slottet via Stortinget og til Oslo Rådhus, og målet med marsjen er å minne oss alle på at vi må ta vare på miljøet.

Spar noe til oss også!

- Vi bruker vår rett som Miljøagenter til å si fra, og det er viktig å påvirke politikerne til å handle. I år er det rekordstort oppmøte, og alle barna har tegnet truede dyre- og plantearter, sier Neilson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Pass på salamanderen

Hedda Befring (10) fikk hilse på miljøvernministeren, og fortalte Erik Solheim om salamanderen.

- Jeg har sett salamander. Før var det masse i Besserudtjernet under Holmenkoll-bakken, men de er borte nå. Menneskene ødelegger vannet som salamanderen lever i, derfor er den i ferd med å dø ut, forteller Hedda.

Stortingspresident Thorbjørn Jagland innrømmer at han kan navnet på altfor få truede arter, men lover å se på tegningene og dele dem ut til de andre på Stortinget. Og lese rødlista.

Fabians hytte-hemmelighet

Oslo-ordfører Fabian Stang - for anledningen heist opp i en kran i borggården ved rådhuset - lover å jobbe for miljøet hver eneste dag.

- Vi kan alle bli flinkere. Vårt miljø kan bare reddes dersom vi alle bryr oss. Den som ikke har respekt for miljøet er en egoist. For miljøvern handler om å ha respekt for hverandre, sier Fabian Stang.

- Det er dere som skal overta verden, sa ordføreren, og røpet en barndomshemmelighet:

- Da jeg var liten og vi var på hytta, så putta vi søpla i en pose og la en stein oppi. Deretter tok vi posen ut i båten og senket den ned i vannet. Det sier litt om at det har gått framover. Men dette må dere ikke si til noen...