BØRSFEST: Stig Myrseth i Dovre Forvaltning tror at det kan gå mot en ny børsfest i 2014. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
BØRSFEST: Stig Myrseth i Dovre Forvaltning tror at det kan gå mot en ny børsfest i 2014. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Spår ny børsfest i 2014

Stig Myrseth trekker frem to forhold som taler for at oppturen fortsetter neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Iinvesteringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning slår fast at en rikelig tilgang på arbeidskraft og råvarer gir stort potensial for ikke-inflatorisk vekst i verdensøkonomien.

Sammen med en overflod av ledig kapital parkert til lav rente mener Myrseth at det kan bety ny børsfest i 2014.

Opp 20 prosent i år 2013 går raskt mot slutten, og aksjeinvestorer har all grunn til å feire. Oslo Børs er opp 20 prosent hittil i år, og selv om børsen ikke lenger er billig, mener Myrseth at det er to forhold som taler for at festen vil fortsette.

- For det første er det ingen flaskehalser i verdensøkonomien. Det er ingen mangel på ledige hender, og råvaremarkedet utgjør heller ikke noen hindring. Takket være skiferoljerevolusjonen vil neppe galopperende oljepriser spenne bein under den neste globale høykonjunkturen, sier Myrseth.

Han viser til at med mye ledig kapasitet og lav inflasjon er det sentralbankenes oppgave å stimulere den økonomiske veksten maksimalt. Han mener at det ikke er noen grunn til å bremse før inflasjon og overopphetning truer, men tror det det trengs mange år med høykonjunktur før vi kommer dit.

Når optimismen vender tilbake - Potensialet for langvarig og sterk vekst er en viktig grunn til optimisme. Et annet tungtveiende kjøpsargument er den store mengden kapital som kan investeres i aksjer om optimismen vender tilbake, sier Myrseth.

- Etter et tiår med krise og høy volatilitet er de fleste investorer undervektet aksjer og overvektet sikre obligasjoner og kontanter. Når frykten for økonomisk kollaps forsvinner, spørs det hvor lenge folk finner seg i å ha pengene plassert til negativ realrente i bank og statsobligasjoner, sier han.

På toppen av dette kommer sentralbankenes pengetrykking og Myrseth minner om at den amerikanske basispengemengden nesten er femdoblet siden 2008.

Flere nyheter Håper på nyttårsrally - anbefaler fire aksjer
Den beste investeringen i 2014
Strategene i Nordea anbefaler seks aksjer