Spår ny IT-nedgang

I dag stupte den amerikanske IT-indeksen Nasdaq som følge av nyheten om at Microsoft kan bli tvunget til splittelse. I morgen stuper IT-indeksen på Oslo Børs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Børs-ekspertene er ikke i tvil om at IT-indeksen på Oslo Børs vil falle kraftig i formiddags-timene i morgen, men vil likevel ikke råde aksje-handlerne til verken å kjøpe eller å selge IT-aksjer.

- Det har vært så store svingninger de siste ukene at det er vanskelig å gi råd. Alt avhenger av hvilke motiver man har for å være i markedet, sier makroanalytiker Kyrre Aamdal i DnB til Dagbladet :på nettet.

Amerikanske avisers lekkasjer om at justisdepartementet og 19 delstater vil kreve en splittelse av Microsoft, fikk Bill Gates' aksjekurs til å falle med omlag 17 prosent i dag. Microsoft-aksjen har vært i fritt fall siden midten av mars, og amerikanske meglere har nedgradert Microsoft på sine anbefalings-lister.

Mer enn 128 millioner Microsoft-aksjer skiftet eiere i løpet av dagen, og Nasdaq-indeksen stupte med 4,3 prosent.

- Et så kraftig fall gjør det sannsynlig at også IT-indeksen på Oslo Børs vil gjøre det svart i morgen. IT-aksjene har steget mye og vært overpriset. Nå har de falt mye og ned mot et mer fornuftig nivå, sier Kyrre Aamdal.

Også sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken spår nedgang på det hjemlige IT-markedet. Men børs-eksperten tror ikke totalindeksen på Oslo Børs vil la seg påvirke nevneverdig mye.

- Det blir feil hvis Oslo Børs faller på grunn av Microsoft. Faktisk burde børsen stige fordi nyheten om splittelsen av Microsoft er det beste som har skjedd data- og IT-næringen på lenge. Både PC-produsenter og programvare-produsenter burde juble, sier Mork.

Nasdaqs hjemmeside