Spår ny russisk revolusjon

Britisk historiker tror det brygger til ny revolusjon i Russland, og den kan bli like kaotisk som i 1917.

SLÅR SPREKKER: Selv om Putin foreløpig sitter trygt, kan en indre maktkamp slå sprekker på regimet og resultere i en ny stor revolusjon, mener britisk historiker. Foto: Sputnik / Valery Sharifulin / Pool / Reuters / NTB
SLÅR SPREKKER: Selv om Putin foreløpig sitter trygt, kan en indre maktkamp slå sprekker på regimet og resultere i en ny stor revolusjon, mener britisk historiker. Foto: Sputnik / Valery Sharifulin / Pool / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Den 23. februar i år 1917, brøt det ut demonstrasjoner i daværende Petrograd (St. Petersburg).

Motivasjonen for demonstrasjonene var motstand mot den da pågående 1. verdenskrig, matmangel, økende priser og korrupte politikere.

Etter dager med opptøyer bredte opprøret seg til soldatene som var stasjonert i byen, og den 2. mars måtte tsar Nikolaj den 2. se seg slått, og abdiserte.

Revolusjonen, og Russlands påfølgende omorganisering til det som skulle bli Sovjetunionen, preget ikke bare Russland, men også resten av verden i tiåra som fulgte.

Nå kan Russland stå overfor en liknende revolusjon, mener Owen Matthews, britisk forfatter, historiker og journalist.

- Makten til det utvidede FSB troner over enhver potensiell utfordrer, med unntak av én: Ett stigende, sint folk som føles seg snytt for seier av sine korrupte ledere, skriver Matthews i en artikkel for The Spectator.

Utenkelig

Ifølge Matthews er misnøyen i Russland allerede tydelig sterk, og kan synes blant annet gjennom den synkende populariteten til forsvarsminister Sergej Sjojgu.

I langt tid har Sjojgu vært en av Putins mest betrodde menn, men etter en sviktende russisk front i Ukraina har mye av skylden blitt lagt for forsvarsministerens føtter.

- Mange mennesker sier at som en offiser så kunne forsvarsminister ganske enkelt skutt seg selv for å være den som har latt ting bli som dette, uttalte den Kreml-innsatte lederen for Kherson i Sør-Ukraina, Kirill Stremousov, om Sjojgu.

Denne typen kritikk mot forsvarsministeren ville vært utenkelig for bare ett år siden, er det flere som mener, og det spekuleres i om Sjojgu er i ferd med å bli gjort til en syndebukk for den feilende russiske fronten i Ukraina.

«Putin er tilsynelatende villig til å la Sjojgu ta støyten for feilgrepene knyttet til hans egen invasjon av Ukraina» skrev den USA-baserte tankesmia Institute for the Study of War.

Indre strid

En av kildene til den økende misnøyen med Sjojgu skal ifølge historikeren Matthews være en video distribuert av Jevgenij Prigozjin, en oligark ofte omtalt som «Putins kokk».

- Se nøye etter og du kan se blant de normalt grønn- og kamuflasjekledde militæruniformene er det flere soldater med mer sofistikert utstyr, markert med det distinkte dødninghode-merket som kjennetegner den privateide Wagner-gruppen, skriver Matthews.

Ifølge Matthews kan det ha vært i «Putins kokk» sin interesse, som eieren av Russlands største private militærorganisasjon, å spre misnøye mot Sjojgu.

Ved å spre misnøye om Sjojgu, samtidig som han markedsfører sin egen organisasjon som til sammenlikning kompetent og effektiv, kan han styrke sin egen rolle i Putins indre sirkel, mener Matthews.

GÅR I FORSVAR: Ukrainerne har tatt over større landområder i Kherson-regionen. Russlands nye grep kan slå feil, tror tidligere generalløytnant Arne Bård Dalhaug. Video: Dagbladet TV/AP. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Sprekkdannelser

Ifølge historikeren er dette et tegn på «sprekkdannelser i Putins makt-vertikal», et begrep som brukes for å beskrive den russiske presidentens autoritære styresett.

Dette beskriver ifølge Matthews hvordan den til nå feilslåtte invasjonen av Ukraina skaper uro innad i Putins indre sirkel, om enn foreløpig ikke for Putin selv, mener Matthews.

«Men det åpenbare spørsmålet blir når, eller om, Putin havner i skuddlinjen», skriver han.

- Bildet av den gode tsaren omgitt av dårlige rådgivere er like gammelt som russisk historie. Men historien viser også at militært tap – fra den russisk-japanske krig til Afghanistan – sjelden ender det bra for regimene hvis korrupsjon og inkompetanse blir brutalt eksponert av krigens stresstesting, skriver Matthews videre.

Trusselen fra innsiden

Foreløpig har Putin gjort en god jobb med å unngå å bli til et mål for den økende misnøyen i Russland, mener Matthews, men det kan endre seg dersom Ukraina fortsetter å seire i krigen.

- Hovedtrusselen mot Putins makt kommer da ikke fra gatene, men fra innsida av regimet, skriver Matthews.

Førsteamanuensis i Russland-studier, Helge Blakkisrud ved Universitetet i Oslo (UIO), støtter langt på vei denne analysen.

- Hvis det kommer en regimeendring, tror jeg den vil ha sitt utspring i Putins innerste krets. Opposisjonen i Russland ligger med brukket rygg. De få lederskikkelsene som fantes sitter i fengsel eller er i eksil. Det finnes dermed ingen som kan fronte et folkelig oppgjør mot regimet, sier Helge Blakkisrud.

REGIMESKIFTE: Helge Blakkisrud tror Vladimir Putin foreløpig har god kontroll på makta i Kreml, men mener at noen faktorer raskt kan endre dette bildet. Foto: Christopher Olssøn.
REGIMESKIFTE: Helge Blakkisrud tror Vladimir Putin foreløpig har god kontroll på makta i Kreml, men mener at noen faktorer raskt kan endre dette bildet. Foto: Christopher Olssøn. Vis mer

Når Putins «makt-vertikal» slår sprekker som følge av den interne maktkampen i rekkene av Putin-støttende nasjonalister, så åpner det for et scenario der misnøyen stiger, og maktstrukturen undermineres.

- Makten til det utvidede FSB troner over enhver potensiell utfordrer, med unntak av én: Ett stigende, sint folk som føles seg snytt for seier av sine korrupte ledere, skriver Matthews som tidligere nevnt, og videre:

- Den revolusjonen kan bli like kaotisk og stygg som den som fulgte Russlands siste katastrofale militære tap i 1917 – og vil utvilsomt begynne, som den forrige gjorde, med sinte soldater på fjerne togplattformer som raser mot tsarens korrupte ministere.

Blakkisrud mener Putin har gjort alt i sin makt for å bygge opp et system som er lojalt mot ham, og at dette systemet for øyeblikket ikke viser mange tegn til å rakne.

Vil skje raskt

- Men et slik regime er stabilt inntil det ikke er det lengre. Når det først begynner å rakne, vil ting kunne skje veldig raskt, og dette vil åpne opp for et maktspill internt i Kreml om hvem som skal overta, sier Blakkisrud.

Hvis det kommer for mange døde soldater tilbake fra slagmarkene, og Putin får opinionen mot seg, tror han det kan endre synet på den mektige russiske presidenten.

- Hvis Putin mister regien, kan hele systemet bli satt i spill og erstattes av en åpen maktkamp. Grupper og nettverk som i dag er lojale mot presidenten, vil kjempe om posisjoner og politisk makt inntil man ser hvem som er sterkest og en ny leder etablerer seg.

- Det kan skje noe uventet som leder Russland til denne situasjonen, men det er vanskelig å forutse nå hva det konkret skulle være, sier Helge Blakkisrud til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer