DYSTRE FREMTIDSUTSIKTER: Bank of England har nå en rente på 1,5 prosent og er ventet å sette den ned med ytterligere et halvt prosentpoeng. Foto: Rob Bodman/Scanpix
DYSTRE FREMTIDSUTSIKTER: Bank of England har nå en rente på 1,5 prosent og er ventet å sette den ned med ytterligere et halvt prosentpoeng. Foto: Rob Bodman/ScanpixVis mer

Spår nye rentekutt i Europa

1,0 prosent i Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europas to viktigste sentralbanker kan komme til å kutte renten igjen i løpet av uken, mener økonomer. Hensikten er å bremse fallet i den økonomiske veksten.

Britiske Bank of England ventes å senke styringsrenten med et halvt prosentpoeng til 1,0 prosent når bankens pengepolitiske komité kommer sammen i London torsdag, skriver nyhetsbyrået AFP. Storbritannias økonomi sliter for tiden med store problemer.

Tankesmia NIESR spådde onsdag at økonomien i år vil skrumpe inn med 2,8 prosent. Først fra tredje kvartal i 2009 vil utviklingen bedre seg, men britene kan neppe vente seg en økonomisk vekst på mer enn 0,6 prosent i 2010.

Den europeiske sentralbanken ECB, som styrer pengepolitikken i området som har innført EUs felles valuta euroen, vurderer også et nytt rentekutt. Men dette kuttet kommer neppe før i mars, sier økonomene.

ECBs styringsrente vil trolig ikke bli endret fra dagens 2,0 prosent når styret i ECB samles til møte i Frankfurt i Tyskland torsdag. ECB-sjef Jean-Claude Trichet har sagt at «det neste viktige møtet» kommer i mars da banken skal legge fram nye vekst- og inflasjonstall.

(NTB)