Spår økt arbeidsledighet

Norske bedriftsledere tror på en lys fremtid, men at arbeidsledigheten kommer til å stige. Prosessindustrien og næringsmiddelindustrien ligger verst an.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Statistisk Sentralbyrås (SSB) konjunkturbarometer tar temperaturen på norske bedriftslederes forventninger til utviklingen i markedet. Og skal vi tro SSB og sjefene er fremtiden lys, på tross av at stadig færre bedriftsledere er positive. Konjunkturbarometeret indikerer forventningene til markedet, noe som er avgjørende for om bedriftene investerer eller sparer penger.

Og forventningene i det norske markedet er vesentlig lavere enn i 2001. Det kan få dramatiske konsekvenser for endel bedrifter og arbeidstakere.

Selv om norske bedrifter forventer vekst i produksjonen og økt ordretilgang på det norske markedet, er utsiktene for eksportmarkedet ikke positiv. Flertallet av bedriftene varsler om nedbemanning og permiteringer. Prisnivået for norsk eksport viser en klar nedadgående trend.

- Mange norske eksportbedrifter tegner kontrakter i utenlandsk valuta, og når kronekursen er høy får bedriftene lite igjen for varene de selger. Samtidig er det sviktende etterspørsel i eksportmarkedet på grunn av økt konkurranse, og da faller også prisene på norske varer, sier prosjektleder i SSB, Jan Henrik Wang, til Dagbladet.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer