Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spår opptur for norsk Opera Software - som kan bli slukt av Samsung

Opera Software er utvilsomt analytikernes favoritt blant teknologiselskapene på Oslo Børs.

TEKNOLOGI: Analytiker Martin Stenshall i Danske Bank Markets spår at Opera Software kan stige kraftig på Oslo Børs. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
TEKNOLOGI: Analytiker Martin Stenshall i Danske Bank Markets spår at Opera Software kan stige kraftig på Oslo Børs. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Mandag steg Opera til ny toppnotering på 103,60 kroner og aksjen flørter med de samme nivåene tirsdag. Det verdsetter selskapet til 14,5 milliarder kroner på Oslo Børs.

Siden bunnen, like etter at selskapet gikk på børs i mars 2004, har aksjen steget over 1.500 prosent. Men det til tross er det, som Finansavisen skriver, liten tvil om at Opera Software fremdeles er IT-analytikernes førstevalg i 2015.

Av de ni analytikerne som har oppgitt kursmål til Bloomberg, tror syv at aksjekursen skal opp med minst 20 prosent. Blant disse finner vi blant annet tungvekteren Goldman Sachs, som sist uke tok Opera inn på sin liste over aksjer de råder kundene til å kjøpe.

Ikke umulig med 200 Analytiker Martin Stenshall i Danske Bank Markets konkluderer blant annet med at videre oppgang er sannsynlig.

- Opera har vist over tid har at de leverer det de lover på hovedvirksomheten. Etter oppkjøpet av AdColony er de også blitt en sentral aktør innen mobilreklame, et marked som vokser svært hurtig og plasserer Opera i en gunstig posisjon i tillegg til det selskapet tilbyr mobiloperatører, OEM-er, chip-produsenter og konsumenter, sier Stenshall til Finansavisen.

Og eMarketeer anslår at markedet for mobilreklame estimeres å øke til 37 milliarder i 2016.

- I det korte bildet venter mange på guiding for 2015, som trolig kommer i forbindelse med tallene for 4. kvartal. Men foregående kvartal kan nok bli preget av blant annet goodwill-nedskrivninger relatert til Skyfire-oppkjøpet, sier Stenshall.

Danske Markets-analytikeren har lagt seg på en forventet omsetning på 1,12 milliarder dollar med et driftsoverskudd før av- og nedskrivninger på 259 millioner dollar i 2017.

- Opera er fremdeles lavt priset sett i forhold til sammenlignbare selskapet, det er flere eksempler på selskaper som har lavere vekst og som prises høyere. Over de neste 12 månedene har vi økt kursmålet til 130 kroner, men dersom estimatene våre for 2017 stemmer, mener jeg aksjene er verdt 200 kroner, sier Stenshall til avisen.

Til 200 kroner vil i så fall selskapet være verdt 28,64 milliarder kroner.

Kan bli kjøpt opp Nordea Markets tok mandag inn Opera Software i sin anbefalte ukeportefølje. Meglerhuset tror selskapets vekst vil fortsette og mener at Opera er godt posisjonert til å utnytte at en økende del av den globale internettbruken går gjennom mobile/håndholdte enheter.

Dermed ligger også selskapet til for hugg, for en med dype lommer, og CM Research mener, ifølge TDN Finans, at Opera Software er blant Samsungs oppkjøpskandidater.

Og Samsung har dype lommer med mye penger. Ifølge Bloomberg News har Samsung Electronics en kontantbeholdning på om lag 63 milliarder dollar, tilsvarende 488 milliarder kroner.

Analytikere sier til nyhetsbyrået at selskapet burde bruke en del av beholdningen på oppkjøp for å følge med i utviklingen av «Internet of Things». Og skulle det for eksempel bli Opera Software ville det nesten ikke merkes i Samsungs pengebinge, selv om kursen doblet seg.

De største eierne Ole Peter Lorentzen i Ludvig Lorentzen AS er største aksjonær i selskapet, med en eierandel på 7,72 prosent til en verdi på 1,15 milliarder kroner.

Folketrygdfondet er nest største aksjonær, med en eierandel på 6,28 prosent til en verdi av 932 millioner kroner, mens enken til en av gründerne sitter på 5,19 prosent av aksjene til en verdi av 770 millioner kroner.

På de to neste plassen følger Sundt-arvingene og Johan H. Andresens Ferd AS, med henholdsvis 4,2- og 3,96 prosent av aksjene.

Flere nyheter

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media