SE TV: Uværet herjer i Oslo. Slik ser byen ut nå. Video: Hilde Marie Tvedten / Ola Magnussen Rydje / Emilie Rydning / Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer Vis mer

Spår overraskelser etter kaosnatt

Telefonen glødet på 110-sentralen da uværet skylte inn over Oslo. Nå spår stabssjef i Oslo brann- og redningsetat at flere vil få seg en overraskelse på morgenen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Natt til søndag ble Oslo herjet av et kraftig uvær: Brannvesenet har hatt omkring 70 oppdrag knyttet til lynnedslag og oversvømmelser, Meteorologisk institutt sendte ut farevarsel for flytrafikken og populære steder ble rammet av det kraftige regnværet.

Vakthavende meteorolog Jan Erik Brandt opplyser overfor Dagbladet at uværet tok seg opp for alvor like etter midnatt, og at det har rammet en rekke steder i det sentrale østlandsområdet.

- Siden uværet kom har vi hatt veldig mye å gjøre. Jeg kan telle nærmere 70 oppdrag siden midnatt, som stort sett har vært knyttet til oversvømmelser og lynnedslag, sier stabssjef i Oslo brann- og redningsetat, Lars Magne Hovtun, til Dagbladet.

Spår overraskelser

Hovtun spår at mange vil få seg en overraskelse når de våkner.

- Sannsynligvis er det mange som få seg en overraskelse når de våkner utover morgenen. Flere vil nok oppdage at de har tatt inn vann i kjelleren. Hovedsakelig tenker jeg at det sikkert er næringslokaler og kjellere med boder og liknende som har tatt inn vann, men som ikke er blitt oppdaget ennå.

- Vi får bare oppfordre folk til å ta en titt på morgenen.

KAOSNATT: Det ble kaotisk for brannvesenet da et kraftig uvær rammet Oslo natt til søndag. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
KAOSNATT: Det ble kaotisk for brannvesenet da et kraftig uvær rammet Oslo natt til søndag. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer

Kaotisk

På 110-sentralen utviklet natta seg til å bli kaotisk.

- Nødlinjen ringte konstant. Det er litt frustrerende når folk ringer nødnummer 110, som er en linje som folk kan ringe når det er fare for store verdier, liv og helse. Samtidig ser vi at det er veldig mange som forståelig nok har blitt desperate over vann i kjellere, sier Hovtun.

Hovtun forteller at de har hatt begrensede ressurser gjennom natta, og har forsøkt å prioritere det viktigste.

- Det er kjedelig at vi ikke rekker over alt. Alle mannskaper har vært ute og jobbe i regnet hele natta, så i natt har det rett og slett vært for mange til at vi klarte å rekke alt.

Gjennom natta har innringere med meldinger om oversvømmelser i kjellere og parkeringskjellere blitt henvist til forsikringsselskaper og entreprenør.

MARIDALSVEIEN: To biler stanset i Maridalsveien etter oversvømmelse. Foto: Halldor Hustadnes / Dagbladet
MARIDALSVEIEN: To biler stanset i Maridalsveien etter oversvømmelse. Foto: Halldor Hustadnes / Dagbladet Vis mer

Populære steder rammet

Dagbladet har videoklipp av at vannet skylte inn over T-banestasjonen på Jernbanetorget, samt at det populære utestedet Rockefeller tok inn vann fra taket. Hovtun opplyser at også Kulturhistorisk museum og Oslo legevakt ble rammet av oversvømmelser.

- I tillegg har vi vært innom en rekke bygninger i nærheten av Youngstorget og Oslo S.

To gater ble særlig rammet. Dagbladets reporter kunne rapportere at to biler sto fast i vannet i Maridalsveien. I tillegg opplyste politiet om at det ble meldt om stans på flere biler i Møllergata, samt at berusede personer ble observert mens de badet i gata.

MØLLERGATA: Politiet melder om flere bilstans og berusede personer som badet i Møllergata. Foto: Emilie Rydning / Dagbladet
MØLLERGATA: Politiet melder om flere bilstans og berusede personer som badet i Møllergata. Foto: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Ikke personskader

På Grønland ble Vaterlandstunnelen stengt, opplyser operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Guro Sandnes, overfor Dagbladet.

- Uværet har skapt mange trafikale problemer, sier hun til Dagbladet og innrømmer at politiet ble tatt på senga av uværet.

- Vi visste at det var muligheter for ettermiddagsbyger, men vi var ikke forberedt på et uvær som dette.

- Jeg tror ikke befolkningen var forberedt heller. Uværet kom litt fort og plutselig ble det veldig stille i sentrum.

Stabssjef Hovtun forteller at det ikke er blitt meldt om personskader, eller dramatiske situasjoner utover de nevnte oversvømmelsene.

Da Dagbladet snakket med operasjonsleder Sandnes i 05-tida, kunne hun fortelle at uværet hadde roet seg. Meteorolog Brandt opplyser at uværet trolig vil forflytte seg sørover mot Østlandet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer