Spar penger - bruk de nye betalingsmåtene

Bankene flår deg med gebyrer dersom du går i banken og betaler alle regningene dine over skanken. Hvis du tar sjansen på å tenke nytt, kan du spare mange hundrelapper pr. år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det store bankranet

Det er først og fremst de manuelle tjenestene som koster bankkunden dyrt å få utført.

- Jeg råder våre kunder til å bruke våre automatiserte tjenester. Rasjonelle bankkunder som tar i bruk våre nye systemer, sparer både tid og gebyrer, sier informasjonsdirektør Eivind Grønstad i Sparebanken NOR.

Her er ekspertenes råd:

BRUK TELEGIRO:

Brevgiro er for lengst prismessig blitt utkonkurrert av telegiro, som er den billigste måten å betale regningene på. Også når du skal overføre penger fra en konto til en annen, er det billigst å bruke telegiro. Brevgiro-gebyrer er en betydelig merkostnad på regningene. Betaler du ti regninger fordelt i to forsendelser per måned, og banken tar 3,50 kroner per giro, blir kostnadene med porto hele 511 kroner per år. Derfor har du mye å spare på å gå over til telegiro, som i de fleste banker er nesten halv pris i forhold til brevgiro. Tjenesten er som oftest gratis å opprette, og du betaler et par kroner per transaksjon, i tillegg til tellerskritt.

MANGE REGNINGER - BRUK NETTBANK:

Dersom du har veldig mange regninger, kan det imidlertid lønne seg å bruke nettbank, sier Grønstad til Dagbladet. Sparebanken NOR var en av pionerene innen de nye betalingsmåtene, og har også vært flinkest til å få sine kunder over på tele- og nettbank. Banken har rundt 100 000 brukere av telegiro og mellom 30 000 og 35 000 nettbankkunder.

Om lag halvparten av landets 140 banker tilbyr nå nettbanktjenester.

Selv om du har mange hundrelapper å spare på å gå over til tele- eller nettgiro, er flertallet av oss trege med å tenke nytt. Bare 17 000 av Postbankens over 500 000 lønnskunder bruker telegiro, mens 10 000 bruker nettbanken, skrev Forbrukerrapporten i vinter.

SJEKK PRISENE:

Men også for telegiro varierer prisene bankene imellom med flere hundre kroner, viser en undersøkelse Forbrukerrapporten har gjort. Sjekk også med banken din hvilke gebyrer de opererer med i forbindelse med bruk av minibankkort. Mange banker tar ekstra gebyr på opp til fem kroner dersom du tar ut penger i en annen bank enn der du har konto. Sjekk også hvor høyt gebyret er ved varekjøp.

BRUK AVTALEGIRO:

Da betaler banken de faste regningene dine. Det er en smart og billig tjeneste du kan bruke til betale for eksempel telefon, strøm og husleie. I tillegg slipper du å måtte huske å betale disse regningene, banken sørger for at de blir betalt i tide, og du unngår svinedyre straffegebyr. Uansett bør du passe på at du ikke betaler regningene over skranken. Det koster deg dyrt!

TA UT LITT EKSTRA:

Når du først bruker kortet ditt til å handle for, kan du like gjerne ta ut litt ekstra. Gebyret blir ikke større om du handler for 300 kroner, eller om du handler for 300 kroner og tar ut 500 ekstra.