Spar penger på boligsalg før 1. juli

Er du i ferd med å selge boligen din? Det kan lønne seg å få salget i boks før 1. juli. Da slipper du å betale tusenvis av kroner i moms.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glem moms på solstudio og gocartbaner. For folk flest er det momsen på boligsalg som virkelig svir i pengepungen. Etter 1. juli må du betale 24 prosent til staten av regningen til mekler og takstmann. For et vanlig boligsalg kan momsen lett komme opp i 10000 kroner.

10000 i moms

Ferske tall fra SSB viser at snittprisen på boliger som ble solgt i første kvartal i år, var 1,3 millioner kroner. Med en meklerprovisjon på 2,5 prosent, stikker mekleren av gårde med 32500 kroner.

I tillegg krever en del meklere blant annet etableringsgebyr, visningshonorar og diverse mindre gebyrer. Meklerregningen for denne snittboligen kan lett løpe opp i 40000 kroner. Etter 1. juli må du i tillegg betale 24 prosent, eller nesten 10000 kroner, til staten.

Forvirring

Men forvirringen om tidsfristen er stor blant boligmeklere og -selgere. Er det nok at budet er godtatt innen 1. juli, eller kreves det at selve salgskontrakten er underskrevet?

Eller enda verre:

Krever myndighetene at selve boligen må være overført til de nye eierne før 1. juli for å gi deg «momsamnesti»?

- Disse grensetilfellene er ikke endelig avklart og vi må ha en dialog med Skattedirektoratet for å spikre detaljene, sier leder Anne-Christine Grime i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Mye til salgs

Selv om du kan spare noen tusenlapper, er det ikke sikkert at det vil lønne seg å framskynde salget av boligen din. Det er for tida ekstremt mange boliger til salgs, og sommerferien nærmer seg.

- Dersom det kommer en kunde i midten av juni, vil jeg heller råde ham til å vente med salget til august i stedet for å ordne salget før momsreformen. Det viktigste er jo ikke å spare 10000 kroner, men å tjene 50000 ekstra ved å selge på et gunstig tidspunkt, sier daglig leder Trygve Swartling i T. Swartling AS i Oslo.