SPLITTENDE: Donald Trumps 4. juli-tale blir omtalt som mørk og splittende. Video: AP Vis mer

Valg i USA

Spår politisk vold etter valget

Mange republikanere samt etterretningsvesenet og militæret frykter hva som vil skje dersom Donald Trump taper høstens presidentvalg i USA.

Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Valgdagen, 3. november, er fire måneder unna. På meningsmålingene ligger Demokratenes kandidat, Joe Biden, soleklart best an, mens Donald Trump sliter tungt.

Likevel begynner mange i USA nå å stålsette seg for hva som vil skje. Hva skjer dersom Trump taper, men ikke erkjenner nederlaget?

- Det som kommer fram, er en dyp bekymring - noen sier uten moderne sidestykke - for at presidenten kan bruke juridiske, myndighetsmessige og politiske spaker for å forbli i Det hvite hus med mindre Biden vinner med et valgskred, skriver The Daily Telegraph etter å ha snakket med et 20-talls sentralt plasserte kilder - inkludert republikanere rundt Trump.

Væpnede tilhengere

Noen spår søksmål om valgfusk over den økende bruken av forhåndsstemming via post under pandemien. Andre tror Trump kan misbruke makta han har som president til egen vinning. Flere frykter også at han skal tvitre og be væpnede og svært lojale tilhengere om å gå ut i gatene.

- Dersom resultatet er jevnt, kommer han til å kjempe, sier den tidligere republikanske guvernøren i New Jersey, Christie Whitman, til avisa.

- Fra det vi har erfart gjennom Trumps 3,5 år som president, må vi anta at han er i stand til å gjøre hva som helst for å forbli i Det hvite hus, sier den tidligere republikanske kongressrepresentanten fra Missouri, Tom Coleman.

VALGFUSK: President Donald Trump fyrer løs på Twitter. Vis mer

Rollespill

Nylig organiserte Transition Integrity Project et rollespill med erfarne og sentralt plasserte aktører i Washington D.C. for å se hvordan valget kunne forløpet. Spillet er utviklet av historikeren Nils Gilman og jusprofessoren Rosa Brooks ved Georgetown University for å gi en indikasjon på hva som er i vente. De gjorde noen svært dystre funn.

- For det første, med mindre Biden vinner med et valgskred, så kommer det sannsynligvis til å bli en konstitusjonell krise og sannsynligvis politisk vold. For det andre, dersom valget blir for jevnt, har Trump en lovlig rett til å utfordre resultatet, sier Gilman til The Daily Telegraph og fortsetter:

- For det tredje, Biden-kampanjen må forstå at valgdagen ikke er mållinja. Innsettelsesdagen er mållinja. For det fjerde, verken Høyesterett eller militæret ønsker å komme på noe som helst vis i nærheten av dette.

- Største bekymring

Også Biden har uttrykt stor bekymring for hva Trump vil gjøre.

- Det er min største bekymring at denne presidenten vil prøve å stjele valget, sa Biden da han gjestet «The Daily Show».

Han spådde imidlertid at militæret ville gripe inn dersom Trump nektet å forlate Det hvite hus.

- Jeg er absolutt overbevist om at de vil eskortere ham ut av Det hvite hus med en flott utsendelse, sa Biden.

Han får støtte fra den tidligere Secret Service-agenten, Jonathan Wackrow, som hadde en sentral rolle i sikkerheten rundt innsettelses-dagen da Barack Obama tok over etter Bush.

- Trump kan sitte i Det ovale kontor og si: Jeg skal ikke dra. Men overføringen av makt vil skje enten med ham eller uten ham, sier Wackrow til The Atlantic.

- Trist for landet

Selv har Trump avvist muligheten.

- Selvfølgelig, dersom jeg ikke vinner, vinner jeg ikke. Da vil jeg gå videre til å gjøre andre ting. Men det vil være en veldig trist ting for landet vårt, sa Trump til Fox News i juni.

Men også i militære kretser, hvor flere både nåværende og tidligere ledere den siste tida har vært svært kritiske til Trump, er det bekymring foran valget.

Den tidligere stabssjefen til daværende utenriksminister Colin Powell, oberst Lawrence Wilkerson, forteller om en samtale han hadde med en bekymret republikansk senator i fjor høst.

- Han sa: Jeg ønsker å spørre deg om én ting: Dersom ting virkelig går dårlig og presidenten taper og nekter å dra, eller drar og i begge tilfeller ber sine kjernevelgere om å strømme ut i gatene og de kommer væpnet. Hva vil det amerikanske militæret gjøre da?

- Skremmer meg

Den gangen mente Wilkerson det var umulig at Trump ville be væpnede tilhengere om å dra ut i gatene. Nå er han ikke så sikker lenger.

- Jeg tror ikke det er sannsynlig. Men bare det faktum at det er mulig, skremmer meg, sier Wilkerson til The Daily Telegraph.

En skjellsettende opplevelse for mange var hendelsen 1. juni da Trump brukte tåregass og gummikuler mot fredelige demonstranter utenfor Det hvite hus. Deretter spaserte han gjennom Lafayette Park og til en kirke hvor han ble fotografert med en bibel. Det førte til kraftige reaksjoner fra militære ledere, og sjefen for generalene i Det hvite hus, beklaget at han deltok på fotoseansen. Situasjonen førte også til at USAs forsvarsminister offentlig gikk mot sin egen president og sa at militæret ikke bør settes inn mot amerikanske demonstranter.

IKKE SMIL: President Donald Trump så ikke glad ut da han kom hjem til Det hvite hus fra folkemøtet i Tulsa. Foto/video: AP Photo/Patrick Semansky / Twitter Vis mer

- Resultatet er umulig

Også i etterretningsverdenen er det bekymring.

- Jeg er bekymret for at presidenten vil si at resultatet er umulig og at det var valgjuks, sier general Mike Hayden, som var sjef for National Security Agency (NSA) under presidentene Bill Clinton og George W. Bush og deretter Bushs sjef for CIA.

Nå sammenlikner han situasjonen med det som skjedde under det utrolig jevne valget mellom Bush og Al Gore i 2000, som til slutt endte i høyesterett.

- Men Bush og Al Gore var hederlige menn. Denne presidenten er ikke hederlig, sier Hayden til The Daily Telegraph.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer