Spår reality-krig på skjermen

Amerikanske tv-stasjoner skal feste små kameraer på soldatenes hjelmer i det de rykker inn i Irak. - Det mangler bare at seerne kan stemme ut Saddam, sier en reporter fra ABC.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Akkurat nå har rundt 500 journalister fra internasjonale medier funnet seg til rette i Kuwait by. De er det amerikanske militæres utvalgte krigsreportere, og skal bo, spise, og sove sammen med troppene som skal være med i invasjonen av Irak. TV2 er eneste norske kanal som er akkreditert til den amerikanske leiren.

Mange mente at fjernsynsdekningen av Gulf-krigen i 1991 minnet mer om et videospill enn en reell konflikt. Bildene ble i stor grad skaffet til veie av det militære propaganda-apparatet, og det var bare de aller største kringkastingsselskapene som fikk slippe inn i krigsområdene med egne reportere.

Denne gangen blir det annerledes.

Overrasket veteran

En av ABC News mest rutinerte kameramenn er overrasket over hvor liberale de amerikanske militære er før denne krigen. Mens de under dekningen av Gulf-krigen hadde svært begrensede områder å jobbe på og få av bildene de fikk tak i var eksklusive, er tonen helt annerledes nå.

Kameramannen søkte Pentagon om å få lov til å ta med seg mikrokameraer til Kuwait. Det bød ikke på problemer.

- De sa at småkameraene ikke bare var tillatt, men oppfordret oss aktivt til å bruke dem, sier han til den britiske avisa The Times.

Reality-tv fra fronten

Nå ser han for seg en helt annen dekning av krigen enn det tv-seerne noensinne har sett før. Kameraene han har tatt med seg er så små at de kan festes til soldatenes hjelmer. Med dagens teknologi kan man altså direkteoverføre invasjonen fra soldatenes perspektiv.

- Jeg kunne ikke tro det jeg fikk høre fra Pentagon. Nå mangler det bare at seerne hjemme kan stemme ut Saddam, sier en oppglødd kameramann.

Endret strategi

Ifølge avisa er grunnen til de militære nå slipper media fri i krigsområdet at de ønsker å stoppe Saddams propagandafortrinn. Under Gulf-krigen var det ingen som kunne dokumentere Saddam Husseins påstander om store sivile tap under den amerikanske bombingen av landet.

Militærmakten ønsker ikke å være i en situasjon hvor en skeptisk opinion bare får se bilder produsert av den irakiske siden i konflikten. Samtidig styrer USAs militære hvor de akkrediterte journalistene får oppholde seg.

Journalistene blir utstyrt med det siste innen militært verneutstyr, og de har vært nødt til å samtykke i å ikke benytte seg av egne kjøretøyer mens de dekker konflikten. Dermed blir det enorme pressekorpset fraktet rundt sammen med de amerikanske soldatene.

Det vi blir presentert med er tidenes mest dramatiske reality-show hvor ingen av deltakerne kan stemmes hjem. Hvor virkelig det blir er et helt annet spørsmål.

PÅ NÆRT HOLD: TV-stasjonene planlegger et gigantisk show når det braker løs i Irak. Da skal du slippe å forlate stua for å se kampene på nært hold.
KRIGENS KAMERAMENN: I Irak blir det soldatene som bærer kameraene. På hjelmene sine.
GIR DEG KRIGEN: Små kameraer skal festes på hjelmene til soldatene i det de rykker fram mot Bagdad. Bildene ser du direkte fra sofaen.