Spår rekordsterk krone

Hardt for industrien, men letter trykket på privatøkonomien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den norske krona har styrket seg markant det siste halvannet året, og vil trolig fortsette å styrke seg framover. Årsaken er først og fremst de skyhøye oljeprisene, ifølge Statistisk sentralbyrå som i dag la fram sine konjunkturanalyser.

Den amerikanske storbanken Goldman Sachs tror de høye oljeprisene kan gi Norge den sterkeste kronekursen noen sinne.

- Den norske krona er ennå ganske moderat priset i forhold til oljeprisoppgangen. Fra et investeringsperspektiv er det en god story, sier valutaanalytiker Jens J. Nordvik i et intervju med Dagens Næringsliv.  Han tror  kronekursen vil styrke seg kraftig mot euroen det neste halve åre,  fra 7,87 - 7,60.

Dette vil gi den sterkeste krona noen sinne hvis dollarkursen holder seg like svak som i dag, ifølge Dagens Næringsliv i dag.

Billiger varer

- For industrien som eksporterer varer til utlandet er det negativt, men for oss som forbrukere har det også positive sider. En sterkere norsk krone vil bety at det blir billigere å reise på ferie. I dag koster en dollar fem kroner mens for et par år siden kostet den ni kroner så dette nyter vi som privatpersoner godt av allerede. Det gjør også at vi kan handle billigere på nett, sier analytiker i DnB Nor Camilla Villand til Dagbladet.no

Også her i landet vil en sterkere kronekurs gi lavere priser fordi det blir billigere å importere varer fra utlandet. Men eksportnæringen er utsatt.

- Hvis det blir dyrere for utenlandske bedrifter å handle varer fra Norge så blir vi veldig konkuranseutsatt. Det kan igjen føre til at de ikke vil investere mer fordi de ser for seg at det blir dårligere tider. Hvis dette varer lenge, kan det føre til høyere arbeidsledighet, sier hun.

DEMPER PRISVEKSTEN:  En sterkere krone vil gi lavere priser. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
DEMPER PRISVEKSTEN: En sterkere krone vil gi lavere priser. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

Viland tror imidlertid ikke at krona kommer til å bli så sterk som Godman Sachs forutsetter.

- Det er mye som taler for en sterkere krone, og vi har lenge vært i den leiren. Men vi har ikke sett at oljeprisene har gitt den bevegelsen i krona som vi hadde forventet, så vi har mistet troen på dette. Dessuten tror vi at den amerikanske dollaren har nådd bunnen og vil begynne å styrke seg igjen, sier hun.

Toppen er nådd

Som ventet viste konjukturtallene fra SSB i dag at toppen er nådd i norsk økonomi etter nesten fem år med sterk vekst.

Veksten internasjonalt er på vei ned og påvirker oss her hjemme. De siste tre årene med renteøkninger begynner for alvor å merkes, og folk handler ikke så mye som før.

SSB tror også det blir lavere lønnsvekst og økt inflasjon.

- Høy lønnsomhet i næringslivet og press i arbeidsmarkedet har bidratt til en klar økning i lønnsveksten gjennom oppgangsperioden. Vi regner med at lønnsveksten når sitt høyeste punkt nå i etterkant av konjunkturtoppen, og at veksten i år blir på 6,0 prosent. Til neste år regner vi med at lønningene vil øke med under 5 prosent, heter det i deres rapport. En sterkere krone vil imidlertid dempe inflasjonen.

Ser rentetoppen

Styringsrenta ble holdt uendret på rentemøtet i går, men det er ventet en økning i juni eller senere i sommer.

- Økningen i prisstigningen og utsikter til at inflasjonen kan tilta taler for at styringsrenten settes videre opp, skriver sentralbanken.

SSB tror imidlertid at rentetoppen nås i 2008, og at renta vil gå noe ned i 2009.