Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spår rentekutt

Finansminister Gudmund Restad mener renta vil gå ned til fire prosent i løpet av året hvis Stortinget velger å følge regjeringens kurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Restad har løsnet litt på reima siden i høst og foreslått å øke Statens utgifter med 5,5 milliarder kroner. Dette kom fram da forslaget til revidert nasjonalbudsjett ble lagt fram i dag.

2,5 milliarder av dem skal dekkes inn med nye kutt etter ostehøvel-prinsippet. Statsrådene, Forsvaret, Oslo og Luftfartsverket må alle regne med smertefulle kutt.

Inntekter

Regjeringen regner samtidig med å øke inntektene til statskassen med 1,5 milliarder kroner, blant annet ved salg av eiendommer, aksjeutbytte og avgiftsøkninger.

Da gjenstår det å dekke inn 1,75 milliarder, prislappen på krigsinnsatsen og Kosovoflyktningene. Dette punktet kan skape en liten budsjettkrig i Stortinget. Høyre har sagt klart og tydelig fra at partiet ikke kan akseptere at Oljefondet skal svekkes for å betale denne regningen. Det er nettoopp dette Restad legger opp til. En forutsetning for at budsjett skal få grønt lys i Stortinget er at regjeringen holder det den lovet under de tøffe forhandlingene i høst. Restad understreket flere ganger at konflikten i Jugoslavia påfører Staten utgifter som ingen kunne forutse.

Sonderte terrenget

På pressekonferansen i dag røpet finansministeren at han hadde vært ute og sondert terrenget hos både Høyre og Fremskrittspartiet i forkant av revidert nasjonalbudsjett.

- Jeg fikk ikke klare signaler fra noen av dem. Men det ville overraske meg om Stortinget satte foten ned, sa Restad.

Han kan ha et poeng i at verken Høyre eller fremskrittspartiet har lyst til å felle regjerningen like gfør kommunevalget.

Lettere stemt

Finansministeren var betydelige lettere stemt i dag enn da fjorårets reviderte budsjett ble lagt fram. Lønnsveksten er dempet, renta går ned og oljeprisene peker oppover igjen.

- Jeg legger fram dette budsjettet med stor tilfredshet, men uten snev av hovmod. Pessimistene fikk ikke rett i sine spådommer. Norsk økonomi er på rett spor, sa Restad med knusktørr stemme.

Han regner likevel med å måtte gå noen brannslokkingsrunder i Stortinget.

Lønnsveksten og renta ned

Lønnsoppgjørene i både privat og offentlig sektor har vært moderate. De avtalte tilleggene kan peke i retning av en gjennomsnittlig årslønnsvekst fra 1998 til 1999 på om lag 4,5 prosent. Konsumprisstigningen fra 1998 til 1999 er på 2,4 prosent. Det betyr en reallønnsvekst på om lag 2 prosent.

Finansministeren tror lønnsveksten neste år kan komme ned på samme nivå som våre handelspartnere, rundt tre prosent.

Ditt navn: