Spår renteøkning neste uke

Økonomene i ni av Norges største meglerhus tror at Norges Bank setter opp renta 0,25 prosent neste onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aftenposten Interaktiv har snakket med økonomer i ni store meglerhus, som tror at renta settes 0,25 prosent opp neste uke. I tillegg ventes flere renteøkninger fra Norges Bank.

Bankenes renter på innskudd og utlån svinger vanligvis i takt med Norges Banks styringsrente. Senioranalytiker i Christiania Markets, Guttorm Egge, sier til Aftenposten at han tror renteøkningen er et resultat av lønnsoppgjøret i vår.

- Hvis en skal nøytralisere virkningen av lønnsoppgjøret, kan det gøres enten ved å stramme inn på statsbudsjettet [...] eller at vi får en renteøkning. Vi tror på en kombinasjon av dette, sier Egge, som tror Norges Bank vil heve renta med 0,75 prosentpoeng det nærmeste året.

Egge tror de første 0,25 prosentene kommer onsdag neste uke. Det er ifølge nyhetsbyrået TDN Finans enighet blant meglerne i ni av landets største meglerhus om at den første økningen i renta kommer i neste uke.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities venter også at Norges Bamk setter opp styringsrenta i neste uke. Den kraftige veksten i boligprisene mener han er et tegn på at økonmien er i ubalanse.

- De vil at vi skal bruke mindre og spare mer, sier Andreassen, som mener lønnsveksten har vært for høy i flere år.

Bankene er foreløpig avventende til situasjonen, men det er ventet at de raskt følger etter hvis Norges Bank setter opp renta.