Danmark:

Spår «rosa»

For første gang er det meldt 40 grader i Danmark. Dypt bekymringsfullt - men usannsynlig, sier dansk meteorolog. Altfor tidlig, mener norsk klimaforsker.

DANSK PROGNOSE: Dette er værmodellens prognose. Så langt er det ikke en gyldig prognose og den danske meteorologen mener det er usannsynlig at den vil ha rett. Foto: TV 2 Danmark
DANSK PROGNOSE: Dette er værmodellens prognose. Så langt er det ikke en gyldig prognose og den danske meteorologen mener det er usannsynlig at den vil ha rett. Foto: TV 2 Danmark Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Onsdag meldte TV 2 Danmark og den danske avisa Berlingske, at en værmodell peker på den høyeste temperaturen i Danmark noensinne. Den viser at om to ukers tid kan det bli 40 grader i vårt naboland.

En værmodell er en datasimulering av været som kommer og et av de viktigste verktøyene for meteorologer når de skal sette sammen en værmelding, ifølge TV 2 Danmark.

- Selv om det er en meteorologisk milepæl, er det dypt bekymringsfullt, sier den danske meteorologen i danske TV 2 Vær, Andreas Nyholm, til fjernsynskanalen.

- Usannsynlig

Nyholm forteller videre at det er et klart klimasignal at 40 grader nå er en teoretisk mulighet i Danmark.

Han understreker likevel at det er snakk om én modell og den at den er to uker fram i tid.

- Det er først 15. august, så det er svært usannsynlig at den får rett. Men det er oppsiktsvekkende at en værmodell kan simulere så høy temperatur, forklarer den danske meteorologen.

Høyeste temperatur målt i Danmark er 36,4 grader 10. august i 1975, ifølge TV 2 Danmark.

Nyholm tror det bare er spørsmål om tid gradestokken når 40 grader i Danmark og vurderer at det kan skje innen 2050.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer