Danmark:

Spår «rosa»

For første gang er det meldt 40 grader i Danmark. Dypt bekymringsfullt - men usannsynlig, sier dansk meteorolog. Altfor tidlig, mener norsk klimaforsker.

DANSK PROGNOSE: Dette er værmodellens prognose. Så langt er det ikke en gyldig prognose og den danske meteorologen mener det er usannsynlig at den vil ha rett. Foto: TV 2 Danmark
DANSK PROGNOSE: Dette er værmodellens prognose. Så langt er det ikke en gyldig prognose og den danske meteorologen mener det er usannsynlig at den vil ha rett. Foto: TV 2 Danmark Vis mer
Publisert

Onsdag meldte TV 2 Danmark og den danske avisa Berlingske, at en værmodell peker på den høyeste temperaturen i Danmark noensinne. Den viser at om to ukers tid kan det bli 40 grader i vårt naboland.

En værmodell er en datasimulering av været som kommer og et av de viktigste verktøyene for meteorologer når de skal sette sammen en værmelding, ifølge TV 2 Danmark.

- Selv om det er en meteorologisk milepæl, er det dypt bekymringsfullt, sier den danske meteorologen i danske TV 2 Vær, Andreas Nyholm, til fjernsynskanalen.

- Usannsynlig

Nyholm forteller videre at det er et klart klimasignal at 40 grader nå er en teoretisk mulighet i Danmark.

Han understreker likevel at det er snakk om én modell og den at den er to uker fram i tid.

- Det er først 15. august, så det er svært usannsynlig at den får rett. Men det er oppsiktsvekkende at en værmodell kan simulere så høy temperatur, forklarer den danske meteorologen.

FRISKT: Disse fiskerne fra India trosset et værvarsel og dro til sjøs - det skulle de kanskje ikke gjort. Video: KameraOne. Reporter: Magnus Paus / Dagblade TV Vis mer

Høyeste temperatur målt i Danmark er 36,4 grader 10. august i 1975, ifølge TV 2 Danmark.

Nyholm tror det bare er spørsmål om tid gradestokken når 40 grader i Danmark og vurderer at det kan skje innen 2050.

For tidlig

Klimaforsker Erik Kolstad, ved NORCE og Bjerknessenteret mener det er mange år til at vi ser 40 grader på målestokken i Norge.

- Jeg ser på det som ekstremt usannsynlig. Det vil i så tilfelle være om mange år og da må drivhuseffekten ha gått helt ut av kontroll, sier Kolstad til Dagbladet.

Varmerekorden i Norge er 35,6 grader og ble målt i Nesbyen i 1970. Det er langt igjen til 40 grader, mener Kolstad.

- Kan det bli aktuelt med 40 grader når vi nærmer oss 2050?

- Det høres for tidlig ut, jeg mener det må være på slutten av århundre og bare dersom vi har feilet med tiltakene for å redusere klimautslipp, svarer Kolstad.

Ligger for langt nord

Kolstad forklarer grunnen til at det er så vanskelig å få 40 grader er fordi vi ligger for langt nord.

- Det har mye å si hvor høyt sola står på himmelen, og den vinkelen i Norge er mindre enn 70 grader. Men, kommer utslippene ut av kontroll, så vil det antakeligvis på sikt være mulig i Norge også.

Klimaforskeren mener det samme gjelder Danmark.

- Da må det komme ekstremt varm luft fra sør. Ren sønnavind som kommer helt fra Sahara. Videre må det være hetebølge i hele Europa, slik at luften ikke blir kjølt ned på vei mot nord. Det er mange ting som må klaffe. Jeg syns det høres urealistisk ut, men man vet jo aldri, sier han.

Sannsynligheten for at varmerekorden blir slått, øker fra tiår til tiår ettersom temperaturen stadig øker. Men det holder ikke at temperaturen øker jevnt og trutt, det må også en spesiell situasjon til, ifølge Kolstad.

- Det må være tørt i jordsmonnet, slik at solenergi ikke får fordampet fuktigheten. Videre må vi få tilført varm og tørr luft fra sør eller sørøst, og det må tilnærmet skyfritt for å få maksimal oppvarming fra sola.

Ikke i norske prognoser

Statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes, ved Meteorologisk institutt, mener det også det er usannsynlig at det blir så varmt i Norge.

I en e-post til Dagbladet skriver hun:

«40 grader i Danmark har ikke vi i våre prognoser, og det er nok enda mer usannsynlig at så varme luftmasser ville beveget seg enda lenger nord helt opp til Norge. Vi ser ikke på 40 grader som sannsynlig til lands nå for tiden og de første åra Fremover».

Men det kan bli aktuelt når vi nærmer oss år 2050, skriver Moxnes.

Hun forklarer at Meteorologisk institutt ikke har prognoser lenger enn ti dager fram i tid med detaljnivå for å se hvor varmen i Danmark kommer fra.

- Men så varme luftmasser kan ikke komme noe annet sted fra enn sørfra, så det må nok være varmluft fra Afrika som eventuelt sprer seg mot Europa og Danmark, skriver statsmeteorologen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer