AVVISER «ULTIMATUM»: Hellas' statsminister Alexis Tsipras kaller inn til folkeavstemning om EUs forslag til en finansiell kriseløsning - som han mener er et uverdig ultimatum. Her er han i det greske parlamentet i dag. Foto: Reuters/Alkis Konstantinidis
AVVISER «ULTIMATUM»: Hellas' statsminister Alexis Tsipras kaller inn til folkeavstemning om EUs forslag til en finansiell kriseløsning - som han mener er et uverdig ultimatum. Her er han i det greske parlamentet i dag. Foto: Reuters/Alkis KonstantinidisVis mer

Spår sammenbrudd og bankkrise i Hellas til uka

Eksperter teller ned til gresk tragedie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre dager før Hellas' lån fra Det internasjonale pengefondet (IMF) utløper, har Hellas avslått avtaleforslaget fra kreditorene i eurosonen, som ville ha betydd innstramminger i pensjonsordninger og skjerpede skatter for blant annet turistnæringen.
 
Imorges tok Tsipras de fleste på senga med å annonsere folkeavstemning om forslaget neste søndag. Selv sier Tsipras nei, fordi han mener forslaget ydmyker et helt folk.

Blankt EU-nei For å komme seg helskinnet ut av tirsdagens låneforfall på 1,6 milliarder euro, har Tsipras bedt om en måneds forlengelse av EUs redningspakke, som utløper samme dag.

Det sa finansministrene i eurosonen i ettermiddag blankt nei til.

- Det er ikke tid til en måneds forlengelse - det kan ikke bli noen utbetalinger. Hvordan tror den greske regjeringen at den skal overleve den perioden? Jeg vet ikke, sa lederen for eurosonens finansministre, Jeroen Dijsselbloem på en pressekonferanse.

Grekerne selv frykter det aller verste. Tusenvis har stilt seg i kø for å få ut euro fra greske banker mens det ennå er tillatt. I kveld melder NTB at rundt 35 prosent av landets minibanker - omtrent 2 000 av 5500 - gikk tomme i løpet av dagen.

Det er mildt sagt dårlig nytt - også for landets mange tusen turister.

Mareritt-scenario I mellomtida rykker en mye alvorligere krise nærmere.

- Plan B er i ferd med å bli til plan A, sa den spanske finansministeren ifølge El País.

Plan B er ifølge avisa selve marerittscenarioet for Hellas: Restriksjoner på blant annet uttak av valuta og en mulig «grexit» - at Hellas forlater euro-samarbeidet.

En rekke eksperter mener nå at en slik utgang på krisen er sannsynlig. En mulig, kortsiktig redning, er at Den europeiske sentralbanken på et møte søndag beslutter å gi nødlån til Hellas.

Spår sammenbrudd Lederskribentene i Bloomberg View, som tilhører samme mediekonsern som nyhetsbyrået Bloomberg, er blant dem som ser mørkt på situasjonen.

«Å komme seg til neste søndag uten et finansielt sammenbrudd i Hellas, virker umulig», heter det i en lederartikkel i dag.

Bloomberg View føler seg ikke engang sikre på at bankene vil få lov til å åpne på mandag. Til det er faren for stor for at de vil rennes ned av folk som vil ha ut pengene sine mens det ennå er tid.

«Hellas vil komme i mislighold med Det internasjonale pengefondet på tirsdag. Uten støtte fra Den europeiske sentralbanken, vil bankene måtte stenge, og kapitalrestriksjoner vil måtte iverksettes», skriver nettstedet.

Katastrofe-valg Bloomberg View mener det Hellas nå står overfor er et valg mellom katastrofer: Å bli værende i euro-samarbeidet - med fortsatte innsparinger og lidelser for grekerne - eller en usikker skjebne utenfor.

Bloomberg tror Hellas selv før folkeavstemningen kan Hellas være halvveis ute av euro-samarbeidet, og mener det er sannsynlig at Tsipras må gå av slik at Hellas blir uten en regjering.

Nettstedet anklager samtidig EU-landenes finansministre for en urokkelighet de siste dagene som tyder på at de faktisk er villige til å la Hellas komme i mislighold med sine låneforpliktelser og deretter forlate euro-samarbeidet.

«Uavhengig av resultatet neste søndag, er der en fair sjanse for at begge deler vil skje til slutt», skriver Bloomberg View.