Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spår seks prosent ledighet

Ifølge DnB vil arbeidsledigheten øke til seks prosent fram mot 2019. I år må norske arbeidstakere belage seg på reallønnsnedgang, mener økonomiekspertene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er kraftig nedgang i oljebransjen, lav vekst hos Norges handelspartnere og asylinnvandring som gjør at DnB spår rekordledighet de neste årene.

 - Det er først og fremst lavere investeringer i olje- og gassvirksomheten, svak vekst i det private forbruket og i bedriftenes investeringer, og svak vekst rundt oss som gjør at ledigheten vil øke.

Ordrereservene i industrien vil gå ned. Norsk økonomi har sluttet å vokse. Det er liten drahjelp fra eurosonen, der veksten bare er i overkant av én prosent. Det som holder norsk økonomi oppe, er offentlig finansiert etterspørsel og en brukbar vekst i eksporten på grunn av svak norsk krone, sier DnBs sjeføkonom Øystein Dørum til Dagbladet.

Rammer skjevt Dørum deltok i dag på et seminar i Ap-regi om utsiktene for norsk økonomi i 2016.

DnBs sjeføkonom understreker at anslagene er usikre.

- Da vi i november 2008, under finanskrisa, forsøkte vi å gjette hvordan ledigheten ville utvikle seg framover, så det helsvart ut. Da spådde vi at ledigheten ville stige fra 2, 5 prosent i 2008 til 5, 1 prosent i 2010. I stedet steg den fra 2,5 prosent til 3, 5 prosent. Vi traff på noe, blant annet på veksten rundt oss, og på at budsjettpolitikken ville bli mer ekspansiv.

Men vi bommet på renta, som ble lavere enn vi hadde sett for oss, og dermed på boligetterspørsel- og bygging og vekst i privat forbruk. I tillegg stimulerte Kina kraftig, slik at oljeprisen kom raskere opp enn vi hadde sett for oss.

Men vurdert i ettertid bommet vi mest på bedriftenes ansettelsespolitikk. Bedriftene valgte, i større grad enn vi hadde trodd, å holde på arbeidskraften i påvente av bedre tider. Det holdt ledigheten tilbake, sier Dørum.

Ledigheten er nå ifølge SSBs tall for desember 4, 6 prosent. Vestlandsfylkene, som har mange sysselsatte i olje- og gassindustrien, er særlig rammet. I Rogalands-kommunen Sola jobber 85 prosent i virksomheter som har tilknytning til denne bransjen. Dørum mener ledigheten fortsatt vil ramme ulikt, men forplante seg.

Asylinnvandringen vil også slå inn i økt ledighet.

- Vi antar at brorparten får jobb, men mange vil også havne i ledighet, sier Dørum.

LO: -Regjeringen må handle LO mener det er fullt mulig å unngå at seks prosent av arbeidsstyrken blir arbeidsløse.

- Men da må regjeringen føre en helt annen økonomisk politikk, og møte ledigheten aktivt. De bruker de store pengene feil. Framfor store skattekutt, som er denne regjeringens hovedprioritering, bør de bruke penger på kommuneøkonomi og styrke offentlige investeringer. Det vil genere aktivitet i offentlig sektor, men vil også skape sysselsetting i privat sektor, sier LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen.

Opprettholde kjøpekraft I Dagbladet i dag sier forskningssjef i Statistisk sentralbyrå, Torbjørn Eika, at reallønna kan falle i år for første gang siden 1989. Sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk analyse Roger Bjørnstad, mener også at noen grupper lønnstakere vil ha problemer med å opprettholde kjøpekraften. Også DnBs sjeføkonom Øystein Dørum mener norske lønnsmottakere må belage seg på reallønnsnedgang i år.

LO innser at 2016 ikke er året for lønnsfest, men er ikke med på reallønnsnedgang for sine medlemmer.

- Vi vil alltid legge til grunn at medlemmene skal opprettholde kjøpekraften. Men med utsikter til økt ledighet i 2016, må vi også legge til grunn at det ikke blir noen stor lønnsvekst i år. LO har alltid tatt ansvar når situasjonen kaller på det, og vil gjøre det også i år, sier Gabrielsen.

Satse på opplæring
Ap-leder Jonas Gahr Støre mener anslaget om seks prosent ledighet må mane til politisk innsats.

- Dette er et sterkt budskap til oss om å gjøre det vi kan, sammen med partene i arbeidslivet og de som skaper arbeidsplasser. For arbeidsløshet koster. Det handler veldig mye om opplæring og kompetanse. Vi må nå ut til kompetanse til ungdommer og flyktninger, sier Støre.

Ap mener det trengs nye permitteringsregler, flere tiltaksplasser, flere studieplasser og mer penger til kommunene.

I Dagbladet i dag kritiserer kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) Støre for å komme med gammeldagse løsninger for å omstille norsk økonomi. Han mener Aps forslagspakke er en reprise av tiltakene i finanskrisa.

- Det må være første gang i historien at en kunnskapsminister mener at det å satse på studieplasser, er gammeldags, sier Støre.

MAGERT: Økonomieksperter forventer et magert lønnsoppgjør. LOs nestleder Hans Christian Gabrielsen sier LO vil slåss for å opprettholde medlemmenes kjøpekraft, men innser at 2016 ikke er året for stor lønnsvekst. Her sammen med mortparten i lønnsforhandlingene, NHO-sjef Kristin Skogen Lund.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
MAGERT: Økonomieksperter forventer et magert lønnsoppgjør. LOs nestleder Hans Christian Gabrielsen sier LO vil slåss for å opprettholde medlemmenes kjøpekraft, men innser at 2016 ikke er året for stor lønnsvekst. Her sammen med mortparten i lønnsforhandlingene, NHO-sjef Kristin Skogen Lund.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media