Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spår solrik sommer i sør

Fra midten av juni til starten av august blir det varmt og solrikt i Sør-Norge. Det sier meteorologen Wolfgang Röder med 70 prosents sikkerhet. Men han har spådd feil før. Været nordafor er han atskillig mer usikker på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den anerkjente tyske meteorologen Wolfgang Röder ved Det frie Universitet i Berlin har én god og én dårlig nyhet til alle som bor sørpå. Den gode: Fra midten av juni vil været bli strålende. Juli vil bli varmere enn normalt, og ikke før midt i august vil det kjølne igjen. Den dårlige:

Til våren blir det lite sol og kjølig vær.

- Dere kan vente en kjølig vår med mye nedbør, både i april, mai og første halvdelen av juni, sier Röder til Dagbladet, og understreker at dette er den første langtidsprognosen for sommeren i år. Det innebærer en sikkerhet på 70 prosent. Röders prognoser for Nord-Norge er mye mer usikre - her opererer han med en sannsynlighet på 50 prosent. Derfor behøver ikke nordlendingene ta Röder helt alvorlig når han forutsier en kald sommer med mye nedbør.

- Det ser ikke bra ut, men dette er ikke det området jeg har spesialisert meg på, understreker Röder. Nord-Norge kan få en helt grei påske og vår. Men heller ikke våren nordpå skal bli varm. Nordlendingene kan også trøste seg med at Röder tar feil iblant. I fjor spådde han en god sommer sørpå - og de fleste husker hvordan den var.

- Årsaken til at jeg tok feil forrige sommer var dels at jeg la for stor vekt på været i februar året før, og dels på grunn av feil i mitt dataprogram. I år har han derfor på nytt gått gjennom samlet statistikk over været i Nord-Europa det siste hundreåret.