Spår supersommer

Som et av de sikreste vårtegnene er den tyske meteorologen Wolfgang Röder frampå med værmelding for hele sommeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som vanlig spår det tyske værfenomenet tørr og varm sommer for stort sett hele Norge. Men i fjor tok han feil...

Trøsten denne gangen er at også væreksperter fra det europeiske værsenteret i Reading i England kommer med en liknende prognose. Også de melder en varm sommer i våre deler av verden.

Men det gjorde de i fjor også...

Kanskje vi heller skal feste lit til værprofet Inger Peistorpet fra Åsnes Finnskog, som i Aftenposten onsdag spådde sein vår, kald mai og juni, men varmt i juli og august. Hun spår været etter milten på grisen.

Humbug?

- Kan vi nå tro på dette?

- Röder meldte bra vær både i fjor og i forfjor - han gjør jo stort sett det. Og hvis du varsler samme vær hvert år, må du jo treffe en eller annen gang, sier statsmeteorolog Jon Smits til Dagbladet.

Smits har studert prognosene det europeiske værsenteret har kommet med de siste årene, og de har omtrent samme nøyaktighet som Röder. Også de bommet stygt i fjor og i forfjor.

- Det de kan måle, er sannsynligheten for at det skal bli kaldere eller varmere enn normalt. Og det har vist seg å være vanskelig å få til på våre breddegrader. De baserer seg blant annet på havtemperaturen, som her i nord betyr mindre for temperaturen enn det gjør i varmere deler av verden, sier Smits.

- Enn grisemilten?

- Basert på grisemilten ble det i år meldt en mild og snøfattig vinter. Og det har jo også stemt relativt dårlig, sier Smits.

Juli og august

Det er den svenske avisa Aftonbladet som har bestilt årets værprognose fra Röder. Den omfatter hele Skandinavia, og viser i grove trekk at Sør-Norge vil få 0,5- 1,5 grader høyere temperatur enn normalt i både mai, juni, juli og august.

Sørlandet får det desidert beste været i juli og august.

Det europeiske værsenteret, European Center for Medium-Range Weather Forecasts melder varmere vær enn normalt i juni, juli og august. Så får vi kose oss med prognosene til det motsatte er bevist. Temperaturene kan i alle fall bli høyere enn vanlig, selv om det er vanskelig å si noe om nedbøren.

DRØMMESOMMER: Den tyske meteorologen Wolfgang Röder har meldt drømmesommer - igjen.