Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spår tidenes blodigste sommer

Allerede er 60 dyr funnet død i Meråker. Bønder og ordføreren fortviler, og mener regjeringen har mistet kontrollen over rovdyra i skogen.

STANKER DØD: Denne sauen skal bjørnen ha tatt livet av. John Gunnar Stormo har mistet 41 sau til nå i år. Siden 2002 mener bonden å ha mistet nærmere ett tusen sau. Rovdyra får skylda. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
STANKER DØD: Denne sauen skal bjørnen ha tatt livet av. John Gunnar Stormo har mistet 41 sau til nå i år. Siden 2002 mener bonden å ha mistet nærmere ett tusen sau. Rovdyra får skylda. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MERÅKER (Dagbladet): - Se på dette! Det er trist. Nå må staten faktisk ta et valg: Skal vi ha mat i skogen eller skal vi ha rovdyr der? Vi kan ikke fortsette sånn.

Meråker-ordfører Kari Anita Furunes (Sp) kikker på kadaveret som ligger ved føttene hennes. Lukta mellom grantrærne i Meråker er umiskjennelig: Det stinker død. Denne sauen ble drept for et par uker siden. Naturen er i ferd med å ta den tilbake nå.

- Meråker har flere rovdyr i skogen enn myndighetene vil innrømme, sier Furunes.

Det er fortsatt tidlig i beitesesongen, men allerede har bøndene her funnet 60 døde sau. Det betyr bare én ting: Bjørnen er kommet til bygda. Beiteområdene i Meråker er som et koldtbord for bamsen.

ULVEDEBATT: Den danske ulvedebatten tar av etter at videoen av ulvedrapet på en åker i Sørjylland ble publisert. Video: DR Vis mer

Blodig sommer

Furunes spår at 2018-sommeren blir den blodigste i manns minne og sier rovdyrforvaltninga i området i løpet av de siste par åra har spilt fallitt.

- Framfor å tenke på folka, på de selvstendig næringsdrivende som skal leve av å produsere mat til hele landet, så tenker myndighetene mest på rovdyras ve og vel, sier Furunes. Det er en helt uholdbar situasjon med slagbjørn som rammer både Meråker, Tydal og ute på Fosen. Alle tre steder beiteprioriterte områder. Det sitter noen få personer i Miljødirektoratet og Miljødepartementet og ødelegger livsgrunnlaget til folk i hele Trøndelag.

Bonde John Gunnar Stormo er hardest rammet av alle i Meråker. 41 av de 60 som er døde til nå i sommer, tilhørte ham. Også dette døde dyret var hans. Slik har det vært flere år nå. Stormo anslår at ett tusen av hans dyr er drept av rovdyr siden problemene startet i 2002.

Det utgjør ikke bare store økonomiske tap, men også en enorm emosjonell belastning for bonden.

- I fjor fikk vi skutt en bjørn som hadde drept veldig mange av mine sau. Da begynte jeg å gråte. Jeg var så sliten og så letta, sier han.

-Ikke sulten

Stemmen hans slår sprekker, og øynene blir blanke og røde. Stormo beskriver synet som ofte møter ham på beitet: Halvspist og torturert sau i store smerter, makken velter ut av åpne sår, det er blod overalt. Brekende lam leter etter jur som bjørnen har spist opp. Dersom sauen fortsatt puster, så har den lidd en grusom død, sier Stormo. Ofte må han avlive dyret på stedet.

- Rovdyra er mest glad i jura og brystfettet på dyra, så han tar ofte bare det. Han gidder ikke drepe sauen en gang. Det er veldig tungt å se.

- Det er vel naturlig at rovdyr dreper?

- Ja, men vi kan se at bjørnen ofte ikke er særlig sulten, for han spiser veldig lite på dyra han dreper. De dreper for moro skyld.

- Og så får du erstatning fra staten?

- Ja, men husdyrdrift kan ikke baseres på erstatningsoppgjør.

Streifbjørn

Meråker ligger mellom to yngleområder for bjørn. Hvis ikke unge hannbjørner rømmer derifra, blir de drept av de eldre hannene. Dermed ender dyra opp som streifdyr i Meråker. Furunes sier det er bjørnehi i Meråker og betviler dermed at dyra er streifdyr.

FRYKTER FOR LOKALSAMFUNNET: Både bønder og lokalpolitikere i Meråker mener rovdyrpolitikken er ute av kontroll. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FRYKTER FOR LOKALSAMFUNNET: Både bønder og lokalpolitikere i Meråker mener rovdyrpolitikken er ute av kontroll. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Nær sagt hver eneste dag må Stormo ut på beitet på leting etter dyr som er forsvunnet, trolig drept av rovdyr. Både bjørn, jerv og gaupe øker aktiviteten utover sensommeren. Ordfører Furunes sier at ulv også tar dyr i området.

- Passer du skikkelig på dyra dine?

- Hver enkelt bonde er pliktig til å ha tilsyn med dyra, det er ansatt gjetere og man har GPS - sendere på mange av dyra for å ha oversikt over dyra.Dersom vi skal ha dyr som beiter i utmark, er det umulig å passe på hver enkelt sau. Områdene er for store, skogen for tett, sier Stormo.

Et ubesvart brev

Den tette skogen gjør også jakt av bjørn vanskelig. I mange områder er sikten bare noen meter, og bjørnen er slu: Den stikker inn i tett skog så snart den få snusen i jaktlaget.

Både Stormo og ordfører Furunes mener Norge skal ha rovdyr. Problemet er antallet og motstanden de mener myndighetene yter.

Alle Dagbladet møter i Meråker denne sommerdagen undrer seg over hvordan nordmenn som aldri har møtt et rovdyr, og i alle fall ikke må leve tett på dem, kan ha så sterke meninger om dem.

Tidligere i sommer sendte hun brev til Jon Georg Dale (Frp) med krav om at statsråden går ut offentlig og støtter den norske bondens kamp mot rovdyra. Dagbladet omtalte brevet og ba om kommentar fra Frp-toppen.

Verken Furunes eller Dagbladet har fått svar fra departementet.

- Det er blitt veldig politisk korrekt. Folk som ikke har sett en bjørn eller ulv, spyr ut dritt mot oss som lever tett på dem, sier John Gunnar Stormo.

I rolige skritt vender han ryggen til sauekadaveret. Dette er blitt hverdags nå.

Ordfører Furunes inviterer både landbruksministeren, og alle andre, til bygda.

- Alle som vil er velkommen hit til Meråker for å se hvordan rovdyra påvirker oss. Alt jeg ber om er at folk ikke gjør opp sin mening uten å se hvordan vi faktisk har det. Vi er ikke mot rovdyr, men vi kan ikke ha så mange av dem. Da kommer bøndene her til å slutte med utmarksbeite, skogen gror igjen og til syvende og sist blir det ikke produsert mat her i området lenger.

BJØRNEN FÅR NOK: Videoopptaket av to snøscooterkjørere som jager en bjørn har skapt sterke reaksjoner. Video: ViralHog Vis mer