BRYGGERIER: Sverre Orm Øverland, Nøgne Ø, tror mange av de norske håndverksbryggeriene forsvinner i årene som kommer. Foto: Anders Horntvedt / Finansavisen
BRYGGERIER: Sverre Orm Øverland, Nøgne Ø, tror mange av de norske håndverksbryggeriene forsvinner i årene som kommer. Foto: Anders Horntvedt / FinansavisenVis mer

Konkursfare

Spår tøffe tider for småbryggeriene

Sjefen for Nøgne Ø frykter at mange av de små bryggeriene i Norge vil gå konkurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I dag finnes det rundt 250 lisensierte, mindre ølbryggerier i Norge. De sysselsetter én av fire ansatte i bryggeribransjen, og veldig mange av dem går med underskudd, skriver Finansavisen i dag.

De samme bryggeriene står for bare 4,2 prosent av omsetningen av øl i Norge, og i dagligvarehandelen har de en markedsandel på skarve 1,1 prosent av det totale ølsalget. Der er det de industrielle produsentene som dominerer, og de har også størst andel av spesialølet som håndverksbryggeriene konkurrerer mot.

For mange bryggerier

Adm. direktør Sverre Orm Øverland i Nøgne Ø spår nå noen tøffe år for mange av de mindre aktørene, som har satset millioner av kroner på å brygge håndverksøl i Norge.

Han mener det er en overetablering av bryggerier som produserer håndverksøl og påpeker at det nå finnes ett bryggeri for hver 20.000 innbyggere i Norge. I USA er sammenliknbare tall 75.000 innbyggere pr. bryggeri.

– Det er fryktelig mange bryggerier, og de har uforholdsmessige høye kostnader som deles på et lite marked. Det er sjelden en god kombinasjon, sier han.

7 av 10 taper penger

En sammenstilling nettsiden Ølportalen har gjort av 60 bryggerier i Norge, som produserer mer enn 20.000 liter øl årlig, viser at sju av ti mellomstore og mindre produsenter taper penger.

En del av tapene skyldes investeringer som er gjort med tanke på framtidig vekst, men Øverland er ikke sikker på at alle får være med videre og kan høste av investeringene sine.

Nå forventer han en opprydding i Norge, og at bransjen vil komme styrket ut av det.

I Norge som i USA?

Øverland sammenlikner utviklingen i Norge med USA fra 90-tallet og utover. Antallet såkalte håndverksbryggerier økte der fra 200 til 1500 bryggerier på ti år, mens de bare hadde 4 prosent av ølmarkedet.

- Fra 2010 til i dag har markedet for håndverksøl i USA tredoblet seg. Håndverksbryggeriene har 12 prosent markedsandel og står for all vekst i ølbransjen, sier Øverland og forventer å se en liknende opprydding i Norge.

Han tror også at restruktureringen av bransjen i Norge vil gå raskere enn i USA og komme styrket ut av det.

– Noen må bort, og jeg tror at nedleggelser, konkurser og sammenslåinger i Norge er nødvendig og uunngåelig, før vi vil se et markant løft i andelen for håndverksøl igjen.

På sikt ser han for seg tre til fem nasjonale håndverksbryggerier i Norge, i tillegg til rundt femten regionale bryggerier og rundt 50 mindre lokale aktører.

Flere økonominyheter

Oslo Børs suser mot ny toppnotering

Rykker ut med kjøpsanbefaling på Norwegian

– Vi kjøper for dyrt, men blir søkkrike likevel