Siv Jensen Får økonomiske innspill fra IMF. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Siv Jensen Får økonomiske innspill fra IMF. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Spår tøffere tider for den norske oljesektoren

- IMF bekrefter regjeringens analyse av utfordringene i norsk økonomi, sier finansminister Siv Jensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): En delegasjon fra Det internasjonale valutafondet (IMF) overleverte i dag sin årlige vurdering av norsk økonomi til finansminister Siv Jensen. Delegasjonen mener at regjeringens økonomiske opplegg for 2015 er tilpasset den avdempede veksten i norsk økonomi.

BNP-vekst på 1,4 prosent i 2015 Økonomene i IMF regner med at BNP-veksten i Fastlands-Norge blir på 1,4 prosent i 2015 og noe høyere neste år. Det er omtrent i tråd med anslagene i Revidert nasjonalbudsjett. IMF tror også arbeidsledigheten vil øke noe, men at den vil holde seg på et forholdsvis lavt nivå.

Utfordringer i norsk økonomi - Jeg merker meg at delegasjonen fra IMF støtter regjeringens økonomiske opplegg slik vi senest la det fram i Revidert nasjonalbudsjett. IMF bekrefter regjeringens analyse av utfordringene i norsk økonomi og at vi står overfor en omstilling til en ny normal, sier finansminister Siv Jensen i en melding.

IMF slår fast at oljesektoren ikke lenger vil være en like sterk kilde til økonomisk vekst i Norge. Det betyr at andre konkurranseutsatte næringer vil bli viktigere fremover.

Ber Norge være forsiktig med stimulanser For ikke å risikere å overopphete økonomien mener IMF at norske myndigheter må være forsiktig med for sterk finanspolitisk stimulans. Delegasjonen understreker at offentlig etterspørsel etter varer og tjenester ikke bør erstatte fallet i etterspørselen fra petroleumssektoren.

Tilstanden i finansmarkedet blir viet særlig oppmerksomhet i rapporten, og det norske finansielle systemet vurderes som generelt sunt og veldrevet, kan Finansdepartementet fortelle.

Høye boligpriser Rapporten fra IMF peker på at høy vekst i boligpriser og gjeld i husholdningene er en risiko for den finansielle stabiliteten, og viser til at enklere regelverk for nybygging kan bidra til økt tilbud av boliger.

Ifølge rapporten fra IMF vurderes også bankenes utstrakte bruk av finansiering i utlandet som en kime til ustabilitet.

Behov for reformer IMF slår også fast at det fortsatt er behov for reformer i pensjon-, uføre- og sykelønnsordningene, og at dagens landbrukspolitikk hemmer produktivitetsutviklingen i resten av økonomien og bidrar til å holde levekostnadene oppe.

Delegasjonen ble ledet av Thomas Dorsey, Mission Chief for Danmark, Norge og Nederland.   

Flere økonominyheter Kjøperne gikk amok - strøken leilighet smalt to millioner over
Flom av lånesøknader til BN Bank og Skandiabanken
Salg av bygg under oppføring - Skatteetaten har skjerpet reglene