Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spar tusener på strømhandel

STAVANGER (Dagbladet): Aldri har det vært så lønnsomt å bytte strømleverandør som nå. En gjennomsnittsfamilie i Oslo kan spare over 2700 kroner i året på å bytte ut Oslo Energi med billigste leverandør ut fra dagens strømbarometer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og EGIL HOLLUND

Kraftprisene hos de viktigste leverandørene i landets øvrige større byer viser at det er fra noen få hundrelapper til vel 2000 kroner i året å hente for prisbevisste kunder.

En telefon kan være nok. Går kraftprisen ned med fem øre, betyr det 1250 kroner spart for en gjennomsnittsfamilie i enebolig med et årlig forbruk på 25000 kWh.

- Vi har aldri sett sånne utslag før, og vi har holdt på med strømbarometer siden høsten 1995. Prisene er på vei nedover, sier Bjørn Moi i Norsk Familieøkonomi til Dagbladet. Han påpeker at det er uvanlig at strømprisen går så drastisk ned i februar måned.

Norsk Familieøkonomi oppfordrer folk flest til å følge nøye med på prisutviklingen. Det er grunn til å advare mot å inngå langsiktige avtaler nå med egen leverandør. I så fall bør du være sikker på at du har fått en bra pris, er rådet fra Moi.

Is i magen

- Har du tenkt å binde deg for flere år, kan det være lurt å vente litt. Mange leverandører er i disse dager på banen for å skrive avtaler, sjøl om de kanskje ikke er blant de billigste, tvert imot. Det svarer seg å følge med, og kanskje ha litt is i magen, sier Moi.

Buskerud Energi kommer best ut på strømbarometeret til Norsk Familieøkonomi. Energileverandøren har merket at folk i økende grad undersøker kraftprisene og muligheten for leverandørbytte.

- Enda vi nesten ikke har profilert oss i markedet, har vi stor pågang av nye kunder. En betydelig del av dem som tar kontakt, er folk som har flyttet til et nytt sted og får presentert oss som en aktuell strømleverandør. Flere og flere er prisbevisste og ringer rundt og forhører seg. Spesielt mange er på tråden i periodene når regningene blir sendt ut, forteller kundebehandler Eva Næss til Dagbladet.

Skjema er nok

Bjørn Moi i Norsk Familieøkonomi mener det ikke minst er viktig å avmystifisere strømshoppingen. Muligens er det fortsatt behov for å opplyse om at du ikke trenger å skifte sikringsskap for å skifte strømleverandør. Det holder å fylle ut et skjema hvis den aktuelle leverandøren opererer i ditt område.

- Vårt inntrykk er at folk shopper altfor lite etter strøm, men vi merker en økende interesse. Det er klart dette krever mer av den enkelte forbruker. Du må tenke på strøm som en vanlig vare du handler inn.

Store svingninger

De store svingningene i strømprisene er kommet for å bli, og er noe forbrukerne må forholde seg til. Folk flest er særdeles opptatt av strømregningen, men har så langt følt seg ganske hjelpeløse med hensyn til å shoppe i det frie kraftmarkedet.

- Jo flere som tar i bruk strømshopping, jo hardere blir konkurransen mellom leverandørene, sier Moi og undrer seg over at mange leverandører ikke ser ut til å bry seg, og ikke ser ut til å være klar til å møte den situasjonen som kan oppstå.