Spar tusenlapper

Det er ingen grunn til å betale for programvare til PC-en din. Med enkle tastetrykk sparer du store penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny PC er ikke lenger noen uoverkommelig kostnad, men fremdeles er programvare fra de store produsentene jevnt over dyrt.

(Se hele listen over programmer ekspertene anbefaler i bunnen av saken.)

Når du kjøper ny PC er det viktig å tenke på at ikke alt er lagt til rette for deg. Du trenger et program til å skrive på og et for bildebehandling.

I tillegg må du ha et godt virusprogram, og du må ha tilleggsprogramvare for å få se og for å brenne DVD.

Men felles for programvare fra de store produsentene er at det koster. Office 2003 fra Microsoft koster rundt tusenlappen og oppover, og en cd med bildebehandlingsprogrammet Photoshop koster over 6000 kroner, selv fra de billigste nettbutikkene.

Spar 8000

Disse to programmene, pluss et antivirusprogram fra Norton og programvare til DVD, koster opp mot 8000 kroner til sammen.

Det er å kaste penger rett ut av vinduet, for du kan få nesten samme funksjonaliteten på nettet, helt gratis og helt lovlig.

HVORFOR BETALE NÅR DU KAN FÅ DET GRATIS? Morten Wendel er ansvarlig redaktør i PC-bladet Komputer. Han anbefaler gjerne kunder å hente gratis programmer ned fra nettet. Ofte kan de erstatte dårligere programmer som følger med PC-en, eller som du må betale for. Foto: Steinar Buholm
HVORFOR BETALE NÅR DU KAN FÅ DET GRATIS? Morten Wendel er ansvarlig redaktør i PC-bladet Komputer. Han anbefaler gjerne kunder å hente gratis programmer ned fra nettet. Ofte kan de erstatte dårligere programmer som følger med PC-en, eller som du må betale for. Foto: Steinar Buholm Vis mer

-  Det blir stadig billigere å være PC-bruker, og det er overhodet ikke nødvendig å kjøpe alt. Du står med enkelte valg, som operativsystem, og Windows koster jo litt.

Men de billigste PC-ene du kjøper har vanligvis Windows installert. Du kan fylle opp maskinen med gode gratisprogrammer, og du trenger ikke blakke deg, sier Frank Wendel, ansvarlig redaktør i PC-bladet Komputer.

Dagbladet gir deg en liste over ekspertenes favoritter, men det er ingen grunn til å holde seg til disse tipsene.

Antallet gratisprogrammer er stort, og antallet vokser daglig.

Vær obs!

Nettstedene Download.com og Tucows.com gir deg en stor samling av gratisprogrammene, og hjelper til med å sette karakterer, slik at du til enhver tid kan se hvilke programmer som er regnet som best til ditt bruk.

Men også brukerne får sette karakter på programmene, og dermed kan du se hvilke erfaringer andre gjør seg. Som bevisst forbruker bør du bruke litt tid på å lese gjennom før du velger å laste ned.

-  Man er jevnt over ganske trygg med gratisprogrammer, men kvaliteten varierer. Om du er usikker, bør du gjøre et internettsøk på programmet, slik at du vet hva du laster ned, sier Frank Aune i ItPro.

Men selvfølgelig finnes noen farer ved å bruke gratisprogrammer. Først og fremst har du ingen garanti dersom programmet ødelegger filene dine. -  Har du betalt noe som gjør deg berettiget til support har du Forbrukerrådet i ryggen. Det har du ikke hvis du laster ned gratis, sier han.

Her er hele listen:

NettlesereOpera (www.opera.com) Den beste nettleseren. Opera Software, et norsk firma med en av markedets beste nettlesere som nå er blitt annonsefri og uten lisensiering. I tillegg får du en svært intelligent musenavigering, slik at du kan navigere på nettsidene bare ved hjelp av musebevegelser. PC-bladet Komputer har kåret Opera til vinner i kampen med Firefox og IE. Mozilla Firefox (www.mozilla.org) Genial nettsurfer på norsk. Firefox er designet for å surfe raskere, sikrere og mer effektivt enn noen annen nettleser. Den har mange gode innebygde funksjoner som popupblokker, innebygd Google-søk, sikkerhetsverktøy og mye mer. Maxthon (www.maxthon.com) Maxthon er ikke en egen nettleser, men programmet samler alle de åpne Internet Explorer-vinduene dine i ett program, og du har store muligheter for å organisere dine nettsider.

Office

OpenOffice (www.openoffice.org) Kraftig office-pakke. OpenOffice er en Office-pakke for dem som ikke vil bruke penger på Microsoft Office, Star Office eller de andre dyrere betalingspakkene, men heller laste ned en flott office-pakke helt gratis. Butikkjeden Elkjøp bruker nå denne pakka i flere av sine butikker, og programmene gir deg funksjonalitet på lik linje med Microsoft Office-produktene.

Virus og spyware

Spybot - Search & Destroy (www.safer-networking.org/en) Fjerner all spyware på din PC. Programmet søker gjennom din maskin og fjerner all spyware som er installert uten ditt samtykke. Spyware er programmer, cookies og oppdateringer i registry som benyttes for å innhente informasjon om din PC og ditt bruksmønster. Ad-Aware SE (www.lavasoft.de) Fjern spyware med noen klikk. Hvis privatlivet er ditt primære interesseområde vil Ad-aware hjelpe deg i å holde deg anonym på Internett. AVG Antivirus (http://free.grisoft.com) Gratis antivirus. Et fullgodt alternativ til de du betaler penger for. AVG oppdaterer seg automatisk via nettet og er til enhver tid et sikkert alternativ mot ondsinnet programvare. ZoneAlarm (www.zonelabs.com) Internetts mest populære brannmur. ZoneAlarm gir bedre sikkerhet, større kontroll og tilpasningsbare valg for brukere med alltid-på, Internett-tilknyttet PC via DSL eller kabelmodem.

Bildebehandling

XNView (www.xnview.com) Enkel bilderedigering. XNView er et svært godt bildebehandlingsprogram, lett å lære, og lett å bruke. Programmet har flere funksjoner enn du finner i programvaren som følger med Windows. GIMP (www.gimp.org) Avansert bildebehandling. GIMP er for litt mer avanserte brukere, for det er ikke av de mest brukervennlige. Det tar tid å lære seg, men det er svært kraftig, og helt fullverdig alternativ til Photoshop for begeistrede hobbyfotografer.

E-post

Mozilla Thunderbird (http://www.mozilla.com/en-US/thunderbird/) Godt e-postalternativ til Outlook. Fordi OpenOffice mangler en e-postklient er det greit å laste ned denne lille juvelen. Thunderbird har mange smarte funksjoner, blant dem et innebygd spamfilter. Eudora (www.eudora.com) Fin erstatning hvis du er lei av Outlook. Enkel å installere og bruke.

CD-brenning

SilentNight Micro (www.silentnight2004.com/) Brenn CD-er uten å installere. SilentNight Micro CD Burner er et lite frittstående CD-brennerprogram som ikke krever at det blir installert lokalt på PC-en.

Video

VLC Media player s (www.videolan.org/vlc) Det eneste mediespilleren du trenger. Har støtte for de aller fleste video- og lydformatene og er forbausende enkel i bruk.

Annet

Bli kvitt lyden i reklamene: FlashMute (www.indev.no): Har du noen gang irritert deg over reklame med lyd? Du har det ja? Dette geniale lille programmet gjør som tittelen sier; fjerner lyden på flashreklame. 

Rydd opp på PC-en: Regsupreme (www.regsupreme.com): Alle aktiviteter i datamaskinen foregår bak kulissene, i Windows-registeret. Med Regsupreme kan du rydde opp i dette registeret, slik at maskinen bruker mindre tid på å laste programmene.

Ringe fra PC-en: Skype (www.skype.com): Ring gratis til andre Skype-brukere ved hjelp av bredbåndslinjen din.

Ta backup av DVDplater: Shrin (www.dvdshrink.org): Et program for å ta backup av dine DVD-plater. Du kan benytte dette programmet sammen med en DVD-brenner for å lage kopier av dine DVD-filmer.

Samler alle chattekontaktene: Trillion (www.ceruleanstudios.com): Trillion lar deg koble på både MSN og Yahoo Messenger, i tillegg til andre chatteprogrammer, men fordelen er at alt samles i ett program.

Legg notatene på skjermen: Treepad (www.treepad.com): Treepad er et ypperlig notatprogram som lar deg organisere notater i en trestruktur, med mange søkemuligheter. Til forskjell fra notatblokker kan du også skrive uendelig langt.

Kilder: Einar Ryvarden i Digi.no, Frank Johnsen i Fagbladet Nettverk og kommunikasjon, Morten Wendel i Komputer og Frank Aune i ITPro

LEI AV VIRUS OG SPIONPROGRAMMER? Spybot - Search & Destroy, finner du på www.safer-networking.org/en Fjerner all spyware på din PC. Programmet søker gjennom din maskin og fjerner all spyware som er installert uten ditt samtykke. Spyware er programmer, cookies og oppdateringer i registry som benyttes for å innhente informasjon om din PC og ditt bruks- mønster.
GRATIS OFFICE OpenOffice fås på www.openoffice.org. OpenOffice er en Office-pakke for dem som ikke vil bruke penger på Microsoft Office, Star Office eller de andre dyrere betalingspakkene, men heller laste ned en flott officepakke helt gratis. Butikkjeden Elkjøp bruker nå denne pakka i flere av sine butikker, og programmene gir deg funksjonalitet på lik linje med Microsoft Office-produktene.
NETTLESEREN OPERA: Fås i norsk versjon på www.opera.com. PC-bladet Komputer har kåret Opera til vinner i kampen med Firefox og IE. Laget av Opera Software, og er nå blitt annonsefri og uten lisensiering. I tillegg får du en svært intelligent musenavigering, slik at du kan navigere på nettsidene bare ved hjelp av musebevegelser.
NETTLESEREN FIREFOX: Fås i norsk versjon på www.mozilla.org. Firefox er designet for å surfe raskere, sikrere og mer effektivt enn noen annen nettleser. Den har mange gode innebygde funksjoner som popupblokker, innebygd Google-søk, sikkerhets- verktøy og mye mer.