Spår valgkaos

Den nye valgordningen er et demokratisk problem, mener valgforskerne. De tror ordningen vil bli valgets største overraskelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Dette kan få helt ville resultater. De minste fylkene vil ikke ha noen innflytelse på hvem som representerer dem. I ugudelige Finnmark kan Kristelig Folkeparti komme inn med bare én stemme. Det betyr ikke thriller, men russisk rulett, sier valgforsker Frank Aarebrot, som er sterkt kritisk til den nye valgordningen.

Otto Strand (KrF) er en aktuell kandidat til utjevningsmandatet fra Finnmark til høsten.

-  Jeg har forberedt meg ved å sykle rundt i hele Finnmark for å gjøre meg bedre kjent med fylket. Jeg har lagt 140 mil bak meg på 13 dager, forteller Strand. Han oppsummerer sine hjertesaker med tre F-er.

-  Finnmark, Familie og Fattigdomsbekjempelse, sier politikeren.

Bekymret

Det er særlig fordelingen av de 19 siste utjevningsmandatene han mener vil skape problemer. Utjevningsmandatene skal gi uttelling der partiene får mange stemmer, men likevel ikke når opp til et ordinært mandat. I år vil hvert fylke få ett såkalt utjevningsmandat, noe som betyr en økning fra åtte til 19 stortingsplasser.

Et utslag av den nye ordningen er at det kan bli svært tilfeldig hvor i landet partiene får inn sine utjevningsmandater. En god valgkamp i Oslo for et parti som havner på vippen i mange fylker på landsbasis, kan resultere i et mandat i et helt annet fylke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.