PROTESTERER MOT PUTIN: Demonstranter ber Russlands statsminister la være å ta gjenvalg og trekke seg fra politikken. Foto: Sergey Ponomarev/AP
PROTESTERER MOT PUTIN: Demonstranter ber Russlands statsminister la være å ta gjenvalg og trekke seg fra politikken. Foto: Sergey Ponomarev/APVis mer

Spår vanskeligere tider for Putin som president

Flere hundre opposisjonelle viste søndag sin misnøye med at sittende president Dmitrij Medvedev har utpekt forgjengeren Vladimir Putin til også å bli sin etterfølger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere sjakkverdensmester Garry Kasparov og flere hundre andre stilte seg opp med plakater i sentrum av Moskva søndag. «Putin må gå» og «Valgene deres er en farse» lød noen av slagordene. Politiet valgte for anledningen å holde seg i ro.

Reaksjonene kommer etter at sittende president Medvedev lørdag sa han ville foreslå Putin som kandidat til presidentvalget i mars. Den sittende statsministeren takket og kvitterte for forslaget med å si at han for sin del ville foreslå Medvedev som neste statsminister.

Stagnasjon Putin tar ære for å ha gjeninnført ro og orden i Russland etter kaosårene som fulgte i kjølvannet av Sovjetunionens oppløsning.

Men framtredende kritikere, fra tidligere president Mikhail Gorbatsjov til den fengslede oljemilliardæren Mikhail Khodorkovskij, sier at hans retur til makten kan undergrave stabiliteten. Skal han unngå det, må Putin riste landet ut av lammelse og sløvhet.

Selv Medvedev snakket om treghetens farer kort tid før han led ydmykelsen å måtte foreslå Putin som sin etterfølger.

- Formalisme og byråkrati er svært farlig. De fører til stagnasjon og forvitring av det politiske systemet, sa Medvedev til landsmøtet i Putins og hans eget parti, Forente Russland.

Det var Putin som ga Medvedev muligheten til å bli president i 2008 etter at Putin hadde sittet de to periodene loven tillater. Men nå vil han tilbake, og Medvedevs utpeking av Putin var klart iscenesatt av Putin selv, skriver nyhetsbyrået Reuters i en analyse.

Ny Bresjnev-tid Mikhail Gorbatsjov, som vet hva det betyr å sitte som øverste sjef i Kreml, refererte til russernes følelse av dommedag for et Russland med omfattende uro da han nylig kommenterte den politiske situasjonen.

- Det er nettopp fraværet av forandring som truer med å provosere fram ustabilitet og sette spørsmålstegn ved landets framtid, sa 80-åringen som satt ved makten da Sovjetunionen gikk i oppløsning.

Han sa at Russland vender tilbake til Leonid Bresjnevs tid. Bresjnev-styret fra 1964 til 1982 var sterkt preget av stagnasjon, men eksport av olje og gass dekket over den økonomiske tilbakegangen.

Khodorkovskij Putin ble overrakt presidentstillingen av Boris Jeltsin på nyttårsaften 1999, og mange russere opplevde det som et friskt pust. Putin gjenopprettet ro og orden og var president mens økonomien blomstret, ikke minst på grunn av stor eksport av olje og gass.

Brutto nasjonalprodukt har siden steget med over det sjudobbelte, og gjennomsnittlig månedslønn er ti ganger så høy som i 1999. Men den tidligere KGB-mannen har også brakt en rekke av sine kolleger fra de hemmelige tjenestene inn i Russlands styre og stell. For mange av dem er demokrati og rettsstat fortsatt fremmedord.

Khodorkovskij svarte for kort tid siden nyhetsbyrået Reuters skriftlig om hva han trodde ville skje med Putin tilbake til makten i Kreml.

TAR GJENVALG: Vladimir Putin. Foto: RIA NOVOSTI/ AFP
TAR GJENVALG: Vladimir Putin. Foto: RIA NOVOSTI/ AFP Vis mer

- Håpet om intern reform av det nåværende maktapparatet vil forsvinne, mener han.

- Utvandringen av intellektuelle og sosialt aktive russere vil akselerere, var hans budskap fra fangekoloni nr. 7 i byen Segezja nær grensen til Finland.

Nesten sikker Putin har nesten status som Gud for sine tilhengere, og det anses som nesten fullstendig sikkert at han kommer til å vinne presidentvalget. Han kan dessuten komme til å gjenvelges for ytterligere en periode på seks år etter at presidentperioden nylig ble forlenget.

Putin vil fylle 65 år 7. oktober 2017, bare en måned før 100-årsdagen for den russiske Oktoberrevolusjonen i 1917, som etter vestlig kalender skjedde i november.

Men flere analytikere mener Russland vil få sin egen demokratioppstand hvis ikke reformene kommer.

(NTB)