USA:

Spår vinterkrise

Utryddingen av corona vil ikke skje, sier eksperter som spår nye smittetopper i USA.

HVITE FLAGG: I Los Angeles holdes det en tre dagers minnemarkering for de som har dødd av corona. Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP/NTB
HVITE FLAGG: I Los Angeles holdes det en tre dagers minnemarkering for de som har dødd av corona. Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP/NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

Den siste tida har man sett en voldsom økning i corona-smittede i flere europeiske land. Siden lørdag har Nederland hatt delvis nedstenging etter voldsomt smittetrykk, mens Østerrike innfører full nasjonal nedstenging fra i dag.

Nå sier amerikanske forskere at også USA vil se en tydelig økning i smittetilfeller denne vinteren, særlig i de kaldere områdene. Det opplyser The Guardian.

Avisa skriver at landet kan nå en million corona-relaterte dødsfall innen våren, hvis vaksinasjonsraten forblir lavere enn 60 prosent. Tall fra Johns Hopkins viser at 768 703 personer har dødd av corona i USA, siden pandemiens start.

Forventer mer smitte

Likevel er det mer grunn til optimisme når landet går inn i sin andre pandemiske vinter, selv i møte med sannsynlige smitteøkninger.

Funn viser at vaksinens beskyttelse mot sykehusinnleggelse og død forblir høy i flere måneder. Vaksiner for barn over fem år kan redusere smitte, og nye antivirale medisiner gir løftet om å gjøre viruset til en behandlingsbar sykdom.

HELSEBYRÅDEN: Bruk munnbind og unngå håndhilsing er de nye påbudene i Bergen, forteller helsebyråd Beate Husa under en pressekonferanse. VIDEO: NTB Vis mer

- Jeg forventer å se at smittetilfellene stiger. Vi har begynt å se dette den siste uka, sa doktor David Dowdy til The Guardian. Han er førsteamanuensis i epidemiologi ved Johns Hopkins University.

Han er likevel ikke bekymret for at situasjonen skal bli like alvorlig som sist vinter.

- Jeg tror ikke det vi ser i Europa betyr at vi har en enorm bølge av alvorlig sykdom og død i vente, slik vi så her i USA sist vinter.

- For mange uvaksinerte

I løpet av de siste tre ukene har nye tilfeller økt i flere kaldværsstater som Nord- og Sør-Dakota og Wisconsin, skriver BBC. Vaksinene er imidlertid omtrent 85 prosent effektive for å forhindre sykehusinnleggelse og død.

- Selv om tilfeller øker denne vinteren, er det svært usannsynlig at vi vil se de overfylte intensivavdelingene og likhusene for et år siden, sier Dowdy.

I september ble det publisert en studie fra CDC, som sa at 90 prosent av personer innlagt på sykehus eller døde av corona i sommer, ikke var fullvaksinert.

- Det er for mange uvaksinerte og for mange delvis vaksinerte til å stoppe den aggressive deltavarianten, sier doktor Peter Hotez.

Han er dekan ved National School of Tropical Medicine ved Baylor College of Medicine og meddirektør for Texas Children's Hospital senter for vaksineutvikling.

- Jeg har spådd en ganske krevende vinterbølge igjen, og det ser ut til at det begynner å skje, opplyser han til The Guardian.

DEMONSTRERTE: Nederlandsk politi brukte vannkanoner mot koronademonstranter i Haag, melder AFP. Vis mer

Tredje dose

Løftet om vaksiner som kan redusere overføringen av corona, fikk lokale myndigheter i USA til å droppe sosial distansering og bruk av munnbind. Det skriver den amerikanske organisasjonen AARP.

Nå har risikoen for en «femte bølge» og avtakende immunitet ført til en oppfordring om en tredje vaksinedose for alle som tok mRNA-vaksiner. I USA har Food and Drug Administration allerede godkjent boosterdoser for personer over 65 år eller som jobber i høyrisikomiljøer.

I Norge har regjeringen besluttet at alle over 18 år skal få tilbud om en tredje vaksinedose. Det kan imidlertid bli behov for gjentatte vaksinedoser, ifølge FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

- Om det blir nødvendig årlig eller annethvert år, det er vanskelig å si, men vi må være forberedt på at det kan være nødvendig med gjentatte vaksiner, og det er vi jo forberedt på fra for eksempel influensa, sa Stoltenberg til Dagbladet 16. november.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer