Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sparebank 1 Nord-Norge tar tap på 300 mill. i Russland

Jan-Frode Janson har forsøkt å trekke banken ut av Russland siden han overtok sjefstolen i 2013.

BANK: Adm. Direktør i Sparebank 1 Nord-Norge, Jan-Frode Janson, har jobbet i snart to år med å trekke banken ut av Russland i to år. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
BANK: Adm. Direktør i Sparebank 1 Nord-Norge, Jan-Frode Janson, har jobbet i snart to år med å trekke banken ut av Russland i to år. Foto: Iván Kverme / Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): SpareBank 1 Nord-Norge (SNN) brenner seg på Russland-aktiviteten, skriver Finansavisen i dag.

I 2008 kjøpte banken 10 prosent av aksjene i den russiske banken Tavrichesky Bank (TB). Sammen etablerte de North West 1 Alliance Bank, der SNN har 75 prosent av eierskapet og en total eksponering i Russland på 650 millioner kroner.

Halvparten tapt Nå sier bankene at nær halvparten er å regne som tapt, og tar en avsetning på 300 millioner kroner i regnskapet for 2014.

- I 2013 så vi at risikoen var for høy. Vi foreslo da for styret at vi ville ta ned eksponeringen i Russland. I første omgang stoppet vi veksten, og deretter jobbet vi for å komme oss helt ut, sier banksjef Jan-Frode Janson, som kom til banken i 2013 fra Danske Bank (Fokus Bank).

- Etableringen i Russland kom på en tid da vekstutsiktene i Nord-Norge var begrensede, og det var et rasjonale for å bli med norske selskaper over grensen. Slik var det ikke da jeg kom til banken. Vi har lykkes å ta ned eksponeringen med 200 millioner kroner, nesten en fjerdedel, sier Janson til Finansavisen Fisk i andre markeder Et av få utlandsforsøk blant regionbankene kulminerer i lav oljepris og fallende rubler i kombinasjon med handelsrestriksjoner.

Markedsforholdene gjør tilværelsen i Russland vanskelig sett med norske bankøyne, selv om SNNs ferske avsetning kan tilbakeføres på senere tidspunkt.

- En avsetning på 300 millioner kroner til sier at vi tar høyde for alvoret i dette. Vi kikker etter alle muligheter for å komme oss ut, både nedtrapping av utlånene og et salg av eiendelene, sier Janson til avisen.

Flere nyheter 50/50 er dødens posisjon
Fest i Skogen, smell for Storebrand
Dette gir kjempetrykk i boligmarkedet