Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sparebankene uenige om Terra-ansvar

Blankt nei fra største eier Toten - 78 sparebanksjefer møtes i Oslo i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 De 78 sparebankene som eier Terra-Gruppen er uenige om bankene bør ta økonomisk ansvar overfor kommunene.

Bankene møtes til et eiermøte i Oslo torsdag. På dette møtet vil det bli orientert om situasjonen og staket ut en felles strategi. De fleste banksjefene vil avvente dette møtet før de uttaler seg om sparebankenes eventuelle økonomiske bidrag.

Finansminister Kristin Halvorsen anmodet i dag bankene om å ta økonomisk ansvar.

Blankt nei fra Toten

Totens Sparebank, som er Terra-gruppens største aksjonær, avviser helt at de eller andre sparebanker må overta et erstatningsansvar.

Banksjef Stig Håvard Blikseth i Totens Sparebank avviser at de som deleier kan bli stående økonomisk ansvarlig i en eventuell erstatningssak mot Terra Securities etter at selskapet nå slår seg selv konkurs. Banken har 6,44 prosent eierandel.

Den nest største eieren, Narvik Sparebank, vil ikke ta stilling til erstatningsansvar nå.  Banken har kommunekrisen i nord tett inn på livet.

- Vi avventer hva styret i Terra-gruppen kommer fram til av forslag. Det skjer veldig mye nå. Vi eier 3,7 prosent av konsernet. Vi er nødt til å forholde oss til styret og kommunisere den veien. Vi må være sikker på at dette gjøres rett, sier administrerende direktør Jørn Eldby.

 SLAGNE MENN:  Styreformann Gabriel Block Wathne ( fra høyre), advokat Knut Bergo, informasjonsdirektør Sigurd Ulven og konstituert konsernsjef Stein Ole Larsen ( til høyre) på vei til onsdagens pressekonferanse i Oslo, der Terra Securities meldte oppbud og kroken på døra etter at Kredittilsynet hadde inndratt konsesjonen.. Bakgrunnen er at Kredittilsynet har trukket tilbake selskapets konsesjon. Det er Terra Securities som har solgt finansproduktene som de fire nordlandskommunene Rana, Hemnes, Hattfjelldal og Narvik har tapt store penger på. Foto: Morten Holm, Scanpix.
SLAGNE MENN: Styreformann Gabriel Block Wathne ( fra høyre), advokat Knut Bergo, informasjonsdirektør Sigurd Ulven og konstituert konsernsjef Stein Ole Larsen ( til høyre) på vei til onsdagens pressekonferanse i Oslo, der Terra Securities meldte oppbud og kroken på døra etter at Kredittilsynet hadde inndratt konsesjonen.. Bakgrunnen er at Kredittilsynet har trukket tilbake selskapets konsesjon. Det er Terra Securities som har solgt finansproduktene som de fire nordlandskommunene Rana, Hemnes, Hattfjelldal og Narvik har tapt store penger på. Foto: Morten Holm, Scanpix. Vis mer

Nes prestegjelds sparebank eier 1,9 prosent av Terra Gruppen. Banksjef Sven Arne Trolsrud sier til NTB at han avventer aksjonærmøtet i Oslo.

- Kunstig forventning

- Men det blir en litt kunstig konstruksjon når en kunde handler med ett selskap som er egen en juridisk enhet, og så forventes det at andre selskap som ikke har noe med handelen å gjøre skal ta regningen, sier Trolsrud.

Hans bank ville i verste fall «blø» med 6-7 millioner kroner om bankene skulle ta regningen.

Banksjef Øyvind Strand i Hol Sparebank og banksjef Thomas Luraas i Tinn sparebank sier begge at de vil avvente torsdagens aksjonærmøte.
Omdømme og eieransvar
Derimot mener Svein A. Roseth, som er styreleder i en annen av eierbankene - Nesset Sparebank, at sparebankene må vurdere å ta eieransvar og dermed ta en del av regningen. Roseth er fylkesvaraordfører i Møre og Romsdal og representerer Kristelig Folkeparti.

Roseth sier til NTB at han legger vekt på sparebankenes fremtidige omdømme når han mener det er nødvendig å ta eieransvar etter Terra-skandalen. Han mener det er viktig at de små sparebankene ivaretar en ryddig, pålitelig og solid profil overfor kundene.

- Et ansvar er allerede synliggjort gjennom Terras tilbud på 150 millioner kroner. Størrelsen på sparebankenes bidrag skal jeg ikke ha uttalt meg om. Det vil vel bli et tema på møtet i Oslo, sier Roseth.


- Politikerne ikke fritatt
Roseth mener på den annen side at politikerne i de berørte kommunene neppe kan fraskrive seg alt ansvar.

- Det er gjort vedtak i kommunestyrene så langt tilbake som til 2001. Politikerne har hatt rikelig anledning til å se hvordan dette har fungert, og de har hatt god tid til å skaffe seg innsyn.
 
Det er de siste avtalene bankene eventuelt må ta et ansvar for, dersom det er slik at det her er gjort vedtak på sviktende grunnlag i kommunene.
 

- En form for deling
Dermed må det ligge an til en form for deling av ansvarsforholdet, sier Roseth.

Han viser til at de 78 sparebankene er solide og vil ha rygg til å bære sin del av ansvaret.

Flere av de aktuelle bankene sendte onsdag ut børsmeldinger der de redegjorde for reduserte forventninger til resultat som følge av konkursen i Terra Securities. (NTB - Kjell Herskedal).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling