Sparejet, blyfrie kuler og bombe uten bang

Nå vil våpenprodusenten British Aerospace være snille, men bare med miljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den britiske våpenprodusenten British Aerospace er en av verdens største leverandører av våpen, de har utviklet jagerflyet Typhoon og er tungt inne i Joint Strike Fighter og Eurofighter 2000. De har kjøpt opp United Defense, som produserer Bradley-stridsvogner for det amerikanske militæret, og de bygger også krigsskip og ubåter.

Nå vil de også levere miljøvennlige våpen, melder BBC.

Blant forslagene som er kommet inn til nye prosjekter er blyfri ammunisjon og organiske eksplosiver.

Minske drivstoffbruken

- Vi ser nå over alle områdene der vi bygger og produserer, og vi prøver hele tiden å forbedre oss, sier Deborah Allen, miljøsjef hos British Aerospace til BBC.

- Vi vil prøve å minske drivstoffbruken hos våre jagerfly, og vi vil se om vi kan endre sammensetningen i alle eksplosiver, slik at vi kan minske risikoen for miljøskader, sier hun.

Noen av endringene er ment å gjøre våpnene mer nøyaktige, slik at sivile tap kan reduseres, andre for å minske utslipp i naturen.

Det er også poenget bak blyfri ammunisjon. Og miljøsjefen sier at dette delvis er et resultat av at folk blir mer miljøbevisste.

Sparejet, blyfrie kuler og bombe uten bang

- Vi har plikt til å forsikre at våre våpen blir brukt riktig, og at de ikke gjør varig skade, sier hun.

Bombe uten bang

Et annet av prosjektene er beskrevet som en \'bombe uten bang\'. Denne bomba er roligere enn konkurrentene, og ideen er at den som planter den ikke skal bli utsatt for unødige, skadelige kjemikalier.

- De skal være trygge å bruke, de skal detonere når de skal, og de skal gjøre det med et minimum av sivile tap, sier Allen.

- Den som bruker bomba skal ikke utsettes for unødig risiko. Bruk av bomber er uheldigvis en del av den moderne verden. VI må forsikre oss om at våre kunder er trygge når de bruker dem.

Framtidsforskeren Sarah Bentley er positiv til utviklingen av de miljøvennlige våpnene.

- Uansett hvor mye vi hater krig, er den en del av verden, og kriger bryter ut hele tiden. Jeg tror det vil være positivt om eksplosiver kunne vært mer miljøvennlige. Dersom en landmine kan råtne til gjødsel i løpet av 20 år, vil den kunne være med på å gi noe tilbake til miljøet, sier hun.

- Det er ironisk og selvmotsigende, men om alle våpen var laget på denne måten, ville det faktisk være av det gode.

DOGFIGHT PÅ SPAREBLUSS:  British Aerospace er tungt inne i utviklingen av Eurofighter 2000. Nå skal firmaet få en mer miljøvennlig profil. Foto: Scanpix
DOGFIGHT PÅ SPAREBLUSS: British Aerospace er tungt inne i utviklingen av Eurofighter 2000. Nå skal firmaet få en mer miljøvennlig profil. Foto: Scanpix Vis mer