Sparer 20 mill.

BERGEN/OSLO (Dagbladet): Fra 1. januar blir Skaugum formelt overført til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. Kronprinsparet slipper å betale arveavgift for den verdifulle eiendommen til minimum 100 millioner kroner. Dermed sparer kronprinsparet 20 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fra nyttår må kong Harald betale like mye for biler, bensin, alkohol og tobakk som resten av oss. Tidligere kunne selgerne fakturere biler og andre forbruksvarer uten avgifter, ettersom kjøperen tilhørte kongefamilien.

Slik er det ikke lenger, men kongeparet og kronprinsparet er unntatt fra arveavgiften i den nye lovteksten i skatteloven og arveavgiftsloven, som trer i kraft fra 1. januar.

Den nye loven ble vedtatt av Stortinget 21. desember i år.

Fritatt

- Kronprinsparet tilhører den krets av kongefamilien som er fritatt fra arveavgiften. Det er ingen begrensninger for hvem de kan arve fra. Fritaket gjelder også Mette-Marit om hun skulle arve verdier fra sin familie, sier ekspedisjonssjef Thorbjørn Gjølstad i Finansdepartementet til Dagbladet.

Fra 1. januar blir det annerledes for prinsesse Märtha Louise, prinsesse Ragnhild og prinsesse Astrid. De vil ikke lenger være fritatt for arveavgift som tidligere.

- Fr itaket er innskrenket til bare å gjelde kongen, dronningen, kronprinsen og kronprinsessen, sier Gjølstad. Slottet har bare en kort kommentar til den nye arveloven.

- Dette har med plasseringen i forhold til statsoverhodet, utover det har ikke Slottet noen kommentarer, sier informasjonssjef Wenche Rasch.

Tidligere har det kommet fram at prinsessen har mistet apanasjen etter ønske fra kongen.

Historisk verdi

Eiendomsmekler Nils Nordvik i Eiendomsmegler 1 mener at Skaugum er en av landets fineste eiendommer.

- På det åpne markedet ville Skaugum gått for minimum 100 millioner kroner. Eiendommen har stor historisk verdi. Folk som kjøper slike eiendommer fra inn- og utland, har mye penger. Det hadde ikke vært vanskelig å få solgt denne eiendommen, sier Nordvik til Dagbladet.

Skatteekspert og advokat Tore Fritsch i Skattebetalerforeningen forteller at kronprinsen sparer rundt 20 millioner kroner på fritaket.

- Her snakker vi om fo rskudd på arv. Den som ellers ville fått 100 millioner kroner av sin far, ville fått en arveavgift på rundt 20 millioner kroner. De første 200000 kronene er avgiftsfrie. De neste 300000 må man betale 8 prosent av, mens de resterende verdiene er det 20 prosents avgift på, sier Fritsch til Dagbladet.

Dyrere tobakk og bensin

Slottet har hittil vært fritatt for toll og avgifter, men kong Harald har selv tatt initiativ til å fjerne ordningen.

Kongens bensinpumper på Skaugum og Slottet, med landets eneste avgiftsfrie bensin, blir dermed en saga blott.

Forsvinner gjør også muligheten kongen hittil har hatt til å kjøpe nye toll- og avgiftsfrie biler for så å selge dem videre til markedspris.

Får kompensasjon

Som kompensasjon for de økte utgiftene dette vil medføre, vil Slottet motta tre millioner kroner mer fra nyttår.

Avgiftsfritakene har til nå omfattet kongen, dronningen, kr onprinsfamilien og prinsesse Märtha Louise, samt prinsesse Ragnhild og prinsesse Astrid, men ikke deres barn. Men fritaket fra arveavgiften skal fortsatt gjelde for kongeparet og kronprinsparet.

Skaugum

  • Den gamle hovedbygningen på Skaugum brant ned i 1930. Etter brannen fikk arkitekt Arnstein Arneberg oppdraget med å planlegge den nye kr onprinsboligen.
  • I 1932 kunne daværende kronprins Olav og kronprinsesse Märtha ta det nye huset i bruk.
  • Kong Olav bodde på Skaugum til 1968, da han ga gården i bryllupsgave til kronprins Harald og kronprinsesse Sonja. Formelt har kong Harald stått som eier. I alle disse årene har paret hatt sitt hjem på Skaugum, før de i år flyttet inn i den nye kongeleiligheten på slottet. Det er foreløpig helt uvisst når kronprinsparet vil flytte inn på Skaugum, men eiendommen blir formelt overført fra kongen til kronprinsen fra 1. januar 2002.
  • Gårdens historie går tilbake til middelalderen. Opprinnelig tilhørte den Mariakirken i Oslo og Nonneseter kloster, men den har skiftet eier flere ganger. I 1909 kjøpte minister Fritz Wedel Jarlsberg stedet. Da kronprins Olav giftet seg med den svenske prinsesse Märtha i 1929, oppsto det diskusjoner om hvor de nygifte skulle bo. Wedel Jarlsberg løste problemet ved å gi Skaugum i bryllupsgave til kronprinsparet, og samme år flyttet de nygifte inn.

    Kilde: www.kongehuset.no

FRITATT: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit kan arve avgiftsfritt fra hvem som helst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer