Sparer ikke broren

Nini Stoltenberg og samboeren Karl John Sivertsen vil kjempe for rusbrukerne. De mener politikerne har vært for feige, og stiller klare krav til de rødgrønne med storebror Jens i spissen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går var det minnestund utenfor Stortinget for dem som har dødd av overdose. Familie, venner og helsepersonale møtte opp for å vise sin støtte.

Nini Stoltenberg og samboer Karl John Sivertsen var blant dem som møtte opp.

Nå vil de at politikerne skal bedre forholdene for rusbrukerne.-  Nå må politikerne ta rusbrukerne på alvor. I 30 år har de ført en feilslått politikk, og de har vært feige. Nå må de begynne å lytte til hver enkelt person, og gi dem mer individuell behandling. Rusbrukere er ingen homogen gruppe, og metadon er langt fra godt nok som behandlingsmetode for alle, sier Nini Stoltenberg til Dagbladet.

Livredde politikere

Hun er søster til påtroppende statsminister Jens Stoltenberg, og er en av statsminister Kjell Magne Bondeviks narkotikarådgivere. Hun omtaler seg selv som «offentlig ikke godtatt narkotikabruker». Samboeren er mangeårig arbeider innen rusomsorgen, og tidligere narkotikabruker.

Nå vil de slå sammen kreftene for å presse politikerne i narkotikaspørsmål.-  For det første må politikerne utvide sin kunnskap på feltet. For det andre må de bli modigere. Politikerne er livredde for å møte motstand, og tør ikke si noe hvis de mener noe som er liberalt i forhold til norsk politikk, sier Nini Stoltenberg.

-  Jens slipper ikke unna

-  For to år siden uttalte du at dersom Jens blir statsminister igjen, bør han bli tøffere i narkotikapolitikken?

 SINT STOLTENBERG: -  Vi kommer til å være rådgivere til Jens om han vil det eller ikke. Dette er en sak vi virkelig brenner for, og Jens kommer ikke til å bli spart selv om han er broren min, sier søsteren til Jens, Nini Stoltenberg. Sammen med samboeren Karl John Sivertsen vil hun kjempe for å bedre forholdene for rusbrukere. Foto: Daniel Sannum Lauten
SINT STOLTENBERG: - Vi kommer til å være rådgivere til Jens om han vil det eller ikke. Dette er en sak vi virkelig brenner for, og Jens kommer ikke til å bli spart selv om han er broren min, sier søsteren til Jens, Nini Stoltenberg. Sammen med samboeren Karl John Sivertsen vil hun kjempe for å bedre forholdene for rusbrukere. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer

-  Han skal ikke slippe unna nå, nei, sier Nini Stoltenberg.-  Men vi tror ikke vi får oppleve noen stor revolusjon etter at han har tatt over, sier samboer Karl John Sivertsen.

-  Men han har hotline til oss dersom han lurer på noe. Og den har han brukt. Men han kan gjerne bruke den mer, sier Stoltenberg.

-  Vi kommer til å være hans rådgivere om han vil det eller ikke. Dette er en sak vi virkelig brenner for, og Jens kommer ikke til å bli spart selv om han er broren min, sier Stoltenberg.

-  Jens er mer kunnskapsrik på dette feltet enn mange andre, og han har lært mye. Likevel er jeg redd det blir vanskelige å være tøff nok i narkotikapolitikken, sier hun.

Siste gang hun snakket med broren om narkotikaproblematikken var sist søndag.

Setter spor

Nini Stoltenberg forteller at hennes periode som rusbruker ga henne en selvtillitsknekk. Men nå er hun bestemt på at hun skal tørre å si sine meninger.

-  Jeg har uttalt at hasj bør avkriminaliseres, og det står jeg for. Hvis man slipper å oppsøke narkotikamiljøet i ung alder for å få tak i hasj, kan man også unngå å havne i dette miljøet, sier hun.

-  I tillegg er metadonpolitikkenhelt feilslått. Rusbrukerne burde heller få de medisiner de selv har behov for, sier Sivertsen.

-  Hva håper dere at den kommende regjeringen har gjort om fire år?-  At rusbrukerne blir tatt på alvor, og blir behandlet voksne, selvstendige mennesker, sier Stoltenberg.

-  Om fire år kan du ta et nytt intervju med oss, og da vil vi ha satt spor etter oss i narkotikamiljøet, forsikrer Sivertsen.

Ruspolitikken er en del av rådslagene på Soria Moria.Den kommer til å bli et punkt i regjeringsavtalen mellom Ap, SV og Senterpartiet, får Dagbladet opplyst.

Styrket tilbud

De tre partiene er enige om å satse mer enn det gjøres i dag på individuell oppfølging av rusmisbrukere, opprustning av behandlingstilbudet og økt tilbud til legemiddelassistert behandling.

Senterpartiet understreker behovet for å gjøre kommunene i stand til å følge opp rusmisbrukere og tidligere rusmisbrukere.