Sparer på å eie

Petter Føyn (31) og Susanne Vollmerhaus (30) har leid bolig i mange år. Nå tråler de markedet for å kjøpe sin første leilighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag var de på visning på Majorstua i Oslo i en treroms blokkleilighet.

- Vi regnet litt på det og fant ut at det hadde kostet oss om lag 2000 kroner mer i måneden å leie en tilsvarende leilighet. Når leie- og eieprisen blir den samme, vil man i alle fall betale ned på sitt eget lån og etter hvert sitte igjen med en leilighet. Dersom vi får kjøpt en bolig til 900 000, vil det nok lønne seg, sier Føyn.

Så sant renta ikke gjør et kraftig hopp oppover, da.

- Vi tror boligprisene bare kommer til å stige, og derfor tar vi sats og kjøper nå. Skulle renta stige og vi får det dårligere, får vi bare selge, sier paret.

Mange visninger

Susanne Vollmerhaus har leid bolig gjennom hele studietida.

- Nå har jeg fast jobb som lærer og da føler jeg at det er sikrere å ta opp lån til å kjøpe egen bolig. Men det er ikke så lett å få lån. Til tross for at vi begge har faste jobber, fikk vi dårlige rentetilbud fra de store bankene, fordi vi ikke har noe egenkapital. Løsningen ble banken på hjemstedet mitt, sier Vollmerhaus.

Paret har gått på ulike visninger de siste månedene. Et bud har allerede blitt overbudt og i går diskuterte de hvilken pris leiligheten i Bogstadveien fortjener.

- Vi er nøye med å regne ut hvor mange ekstra kroner man må spytte i til oppussing. Den samlede summen bør for vår del ligge rundt 900 000, påpeker Føyn.

Visningsassistent André Herlofsen i M2 Eiendomsmegling, forteller om et «stille-før-stormen-marked».

- Det er få boliger til salgs nå, men kjøperne er mange. Utover våren vil flere salgsobjekter bli tilgjengelige, tror han. Her er regnestykket EIE: Kjøpe 3-roms leilighet sentralt i Oslo

Låne 900 000 kroner til 6 prosent rente.

Renteutgifter pr. måned ca. 4000

Avdrag på lån ca. 2500

Husleie ca. 1500

= 8000

Altså: Avdraget på 2500 blir en form for skjult sparing, fordi du sitter igjen med egen leilighet. I tillegg kan du trekke fra 28 prosent av renteutgiftene. I dette tilfellet blir det 1120 kroner, som du får tilbake i form av redusert skatt. Eksempelet viser at du vil spare 3620 kroner i måneden ved å kjøpe egen leilighet.

LEIE: 3-roms leilighet sentralt i Oslo

Ca. 8000 kroner

VIL KJØPE: Petter Føyn og Susanne Vollmerhaus har regnet ut at de vil spare drøyt 2000 kroner mer i måneden ved å kjøpe en treroms leilighet, framfor å leie. Foto: ODD R. ANDERSEN