Mørket har senket seg og det nærmer seg kveld. Rachael Collins (42) går stille rundt med hodelykt og leiter tålmodig gjennom søppelkasser.
To ganger i uka gjør hun dette: Saumfarer containere som står utenfor dagligvarebutikker og kjøpesentre.
Hun er på jakt etter pyntegjenstander, leker og klær. En del av varene beholder hun selv, gir til sønnen Charlie (7) eller andre venner - og en del selger hun videre.
Collins driver med «dumpster diving», og sier hun sparer tusenvis på dette.
Dumpster diving, eller søppeldykking, er når noen velger å leite i containere for å finne brukbare ting og varer som er blitt kastet av butikker, privatpersoner, borettslag og liknende.
Dumpster diving er ulovlig i Norge. Et raskt nettsøk viser imidlertid at mange gjør det likevel - men det er ikke like enkelt som i andre land, da kjøpesentre og butikker her til lands som oftest har lås på containerne sine.
Collins bryter seg ikke inn i noen søppelkasser, hun undersøker bare de som er åpne.

Åpner hjemmet i jula - visste ingenting
Letter på det økonomiske presset
42-åringen sier til nyhetsbyrået Kennedy at hun har funnet blant annet møbler og andre pyntegjenstander til en verdi av 200 pund. Det tilsvarer litt over 2300 kroner. Disse varene planlegger hun å pakke inn og gi bort som julegaver, sier hun.
For Collins har dumpsterdiving bidratt til å lette på det økonomiske presset i jula.
- Jeg har aldri hatt særlig god råd. Jeg pleier ikke ha nok penger til å komme meg gjennom en hel måned. Dumpsterdiving har virkelig hjulpet meg i år. Jeg sparer tusenvis på julegaver!
Hittil i år har hun funnet flere puslespill og leker, Minecraft-artikler til sønnen og lekevåpen til nevøene sine.
- En kveld fant jeg til og med flere flotte L’Occitane-produkter! Jeg finner generelt veldig mye bra, sier hun videre.
Småbarnsmoren sier at fangsten varierer fra gang til gang, men at hun i snitt finner fire, flotte varer om gangen.
- Andre ganger finner jeg mer, andre ganger ingenting, kommenterer hun.

Gir til andre som sliter
Baki bilen sin har hun flere oppbevaringsbokser. Og i kjelleren hjemme, organiserer hun og finner ut hvor hun skal gjøre av hva.
- Jeg gir også bort veldig mye til andre som sliter. Jeg vil hjelpe folk i samme posisjon som meg. Da sier jeg selvfølgelig alltid hvor det kommer fra.
Collins sier hun kommer til å fortsette med dumpsterdiving hele livet, så sant det lar seg gjøre.
Hun anslår å ha funnet ting til en verdi av rundt 50 000 norske kroner siden hun begynte med dette.

- Sa jeg var for stor
Sjokkerende
For barnemora er det sjokkerende å tenke over hvor mye fint og intakt hun finner i søppelkassene: Hvor mange flotte varer som går til spille hele tida.
- Jeg finner mat, klær, velværeartikler og leker støtt og stadig. Det er utrolig, det er helt fine, nye ting som ikke har blitt solgt, sier hun til Kennedy.
Videre drar hun fram andre eksempler på ting hun har funnet: Alt fra sykler til møbler, vaser, plantepotter, spill og dukker. Hun sier at hun alltid tar med seg ting hjem til sønnen sin, og at hun ellers pleier å selge noen av varene i gjenbruksgrupper på Facebook.
- Jeg tar alltid med meg ting hjem til sønnen min. Også hender det jeg selger noen av de ordentlig fine tingene på Facebook.

Tjener én million i måneden
For Collins startet dumpstredivingen for noen år siden, da hun flyttet til et strøk i nærheten av en videregående skole.
- Jeg så elever som etter endt semester kastet helt fine klær og møbler da de skulle flytte ut. Det var Levis-merker og masse annet flott. Det var nok slik det hele startet, kommenterer hun, og legger til:
- Det finnes alltid noen som vil ha det, framfor at det skal kastes, avslutter hun.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!