Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sparetips i vinterkulda

Vinterkulda fortsetter, og da kan det være godt å ta med seg noen tips som gir deg mer varme for pengene. Du kan spare inn tusenlapper på strømbudsjettet ved ganske enkle og rimelige grep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EIRIK LINDAHL

Styr innetemperaturen, slokk lyset, lukk dører og ta på deg lusekofta. Dette er noen av rådene energirådgiver Frits Wahlstrøm gir Dagbladets lesere.

Enkelt og billig

- Du kan klare å spare mest på å være bevisst oppvarmingen i hjemmet. I mange hjem er det en del utettheter som tar varme fra huset. Disse utilsiktede lekkasjene stjeler mye energi, og jo kaldere det er, jo verre er det, forteller Frits Wahlstrøm i Akershus Energi.

Når kulda setter inn for fullt - slik som nå - kan det være god butikk å ta sjekklista og gå gjennom hjemmet fra kjeller til loft.

- Ta håndbaken bort til vinduskarmen og dørkarmen, kjenn om det trekker. Det gjør det svært ofte, ikke bare fra gamle hus men også fra nye. Da kan det være mye varme å spare ved å isolere bedre bak vindus- og dørkarmer med steinull eller glassvatt, råder Wahlstrøm.

Se opp

I mange hus er loftsluka en skikkelig energisuger. Det er opp under taket det er mest varme i rommet, og her kan det være mye å spare hvis man tar en sjekk og tetter luka skikkelig. Det er ingen grunn til å slippe inn kulda fra loftet.

Videre er det mye å hente på og ta en panelovnsjekk.

- Går du i tanker om å skifte ut de gamle panelovnene dine, kan du fort tjene et par tusenlapper i året på å investere i nye ovner som kan reguleres fra et sentralt panel både i forhold til tida på døgnet og i forhold til soner i huset, sier Wahlstrøm.

Senk og spar

Senker du innetemperaturen med én grad sparer du fem prosent av oppvarmingsutgiftene. Ser du på hvor mye av regningen din som går til oppvarming i løpet av et år, kan du raskt se at det er penger å spare.

Investerer du i et termometer til stua blir du mer bevisst på hvor varmt du faktisk har det. Da blir det også lettere å justere temperaturen i forhold til den tida du tilbringer der.

Det er også penger å hente i å slokke lyset i de rommene du ikke oppholder deg.

Skaff deg sparedusj. Da kan du fortsette å dusje like mye til halve prisen. Det kan du fort spare hundrelapper på.

Last ned Dagbladets strømsjekker

Hvis du vil følge nøye med på strømforbruket, kan Strømsjekkern være verktøyet du har savnet.

Fra i dag finner du Strømsjekkern som gratis programfil hos Dagbladet på :nettet. Alt du trenger å gjøre, er å lese av strømmåleren din og taste tallene inn i et ferdiglaget skjema. Programmet vil så regne ut forbruket ditt for perioden du velger: daglig, ukentlig, månedlig osv.

Legger du også inn gjeldende strømpris, regner programmet ut forbruket ditt i kroner, etter hvert som du leser av strømmen.

Skal du bruke Strømsjekkern, må du ha regnearkprogrammet Microsoft Excel på datamaskinen din.

Her finner du programmene

For Excel 4.0 db40.zip

eller for Excel 5.0 eller høyere db50.zip